Световен ден за борба с остеопорозата
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Двадесети октомври е Световният ден за борба с остеопорозата. Този ден се отбелязва за пръв път през 1996 г. и цели да запознае хората със заболяването, както и с превенцията и лечението му. Поради тази причина е създадена и Международната фондация по остеопороза.

Какво представлява заболяването остеопороза?

Думата остеопороза означава „пореста кост“. Това е заболяване, при което костите отслабват и рискът от фрактури се увеличава. Често остеопорозата се развива без никакви симптоми или болка и не се открива, докато не се получи болезнена фрактура. В повечето случаи нараняването е в областта на бедрото, китката или гръбначния стълб.

Какви са причините за появата на остеопорозата?

За съжаление все още не е ясна причината за появата на това заболяване, но изследователите вече отлично познават протичането му. Костите са съставени от жива, растяща тъкан. Вътрешността им, наречена трабекуларна кост, прилича на гъба. Около тази част се увива плътна кост, наречена кортикална.

Сравнение между здрава кост и кост с остеопороза

При остеопороза „дупките“ в тази така наречена „гъба“ стават по-големи и многобройни, което отслабва вътрешността на костта. Основната функция на костите е да поддържат тялото, да защитават жизнено важни органи и да съхраняват калций и други минерали. Когато тялото се нуждае от калций, той се освобождава от костите. Този процес се нарича костно ремоделиране и доставя на тялото необходимия калций, като същевременно с това поддържа скелета здрав.

Какви са симптомите на остеопорозата?

Обикновено остеопорозата няма симптоми и поради тази причина често я наричат „тихата болест“. Трябва обаче да се обърне внимание при някои от следните случаи:

 • Загуба на сантиметри от ръста на тялото;
 • Промяна в позата на тялото;
 • Недостиг на въздух (по-малък белодробен капацитет поради компресирани дискове);
 • Фрактури по костите;
 • Болка в кръста.

Кой е изложен на риск от развитие на остеопороза?

Факторите, увеличаващи риска от развитие на болестта, са полът и възрастта. Жените над 50-годишна възраст или след менопауза са най-застрашени от поява на остеопороза. Най-бърза загуба на костна маса имат жените през първите 10 години след навлизане в менопаузата.

Други фактори могат да бъдат:

 • Свръхактивност на щитовидната, паращитовидната или надбъбречната жлеза;
 • Бариатрична хирургия или трансплантация на орган;
 • Хормонално лечение при рак на гърдата или простатата;
 • Цьолиакия или възпалително заболяване на червата;
 • Заболявания на кръвта;
 • Недостиг на калций и витамин D;
 • Тютюнопушене и други.

Как се диагностицира и изследва остеопорозата?

За установяване на проблем с костната плътност обичайно се назначават тестове. Тези тестове за минерална плътност са известни като двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия. Това са сканирания с рентгенови лъчи, при които се използват малки количества радиация, за да се определи до колко здрави са костите на гръбначния стълб, бедрото или китката.

Диагностика на остеопороза
Диагностика на остеопороза

Обикновени рентгенови снимки могат да покажат остеопорозата, само когато заболяването е много напреднало. Всички жени над 65-годишна възраст трябва да направят поне веднъж изследване на костната плътност. Мъже над 70 годишна възраст, или с рискови фактори, също трябва да обмислят провеждането на тест за костна плътност.

Лечима ли е остеопорозата?

Лечението на остеопороза може да включва витамини, минерални добавки и лекарства. Упражненията с тежести, за устойчивост и баланс също са изключително важни.

Има различни класове лекарства, използвани при лечение на заболяването:

 • Хормонална и хормоно-свързана терапия;
 • Бифосфанти;
 • Биологични лекарства;
 • Анаболни агенти.

Как да се намали риска от появата на остеопороза?

За да се поддържа костната структура здрава трябва да се спазва балансирана диета, богата на калций. Освен млечните продукти, други добри източници на калций са сьомга, сардини, зеле, броколи, сушени смокини и други.

Хранителните добавки също могат да бъдат от полза, но трябва да се внимава в дозирането на витамините и минералите.

Поддържането на здравословен начин на живот може да намали степента на загуба на костна маса, а редовната физическа активност може да укрепи костната структура. Намаляването на алкохола и спирането на тютюнопушенето също са от значение.

Важно е да се знае, че дори при установено заболяване, човек може да продължи води активен и пълноценен начин на живот.

Източници:

 1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4443-osteoporosis

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *