Честита Баба Марта от Доктор Биомастер
Любопитно
Доктор Биомастер

Първи март е един от най-любимите празници на всички. На този ден се поставя символичното начало на пролетта и събуждането на природата от зимния сън. Обичаят на този ден е да се подаряват мартеници за здраве.

Народните легенди и предания за първи март са тясно свързани с Баба Марта. Според вярванията тя е или възрастна и куца жена или млада и красива девойка, но и в двата случая представлява настъпващата пролет.

Според една от легендите Баба Марта е сестра на Малък и Голям Сечко (Януари и Февруари) и техните пакости я карат да се гневи и да е люта и сърдита. Това води и до променливото време през месеца.

На първи март хората се закичват с мартеница. Мартениците задължително се правят от два конеца – бял и червен. Според поверията червеното символизира силата на слънцето, здраве и любов , а белият – чистота, радост и невинност.

Легендата за мартениците разказва, че първата е била направена от жената Хан Аспарух – Ахинора. Чакайки дълго своя любим, Ахинора завързала бял конец на крачето на лястовица. Птицата летяла дълго и конеца разранил крачето ѝ и се обагрил в червено. Лястовицата кацнала при хана точно на 1-ви март.

Според традицията мартениците се носят от 1-ви март до 9-ти март (Св. Четиридесет мъченици), до 25-ти март (Благовещение) или докато човек не види щъркел или цъфнало дръвче.

Традицията за закачване на мартеници се открива и в други страни като Румъния, Гърция и в страни, които са заселени с българи, като Молдова.

За всички нас 1-ви март е светъл празник, подготвящ ни за настъпващата пролет с обещания за здраве и плодородие.

Банер март - Имюнити 365

Ние от Доктор Биомастер искаме да Ви пожелаем да сте здрави, червени и засмени през цялата година.

Честит 1-ви Март!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *