Лекарствени гъби при кучета - ползи
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Лекарствените гъби имат широка употреба при хората. Малко известен факт обаче е, че микотерапията може да бъде успешно прилагана и при домашните ни любимци. В статията ще разгледаме шест лекарствени гъби и техните ползи за здравето на кучетата – Кордицепс, Херициум, Майтаке, Рейши, Шийтаке и Кориолус.

Въпреки, че гъбите имат някои общи основни свойства, всяка от тях има уникално действие при определени здравословни състояния.

Основните свойства на лекарствените гъби са:

 • Противовъзпалително;
 • Антиоксидантно;
 • Противотуморно;
 • Антиалергично;
 • Адаптогенно;
 • Имуномодулиращо;
 • Антимикробно;
 • Противовъзпалително;
 • Невропротективно;
 • Хепатопротективно и други.

Най-популярните лекарствени гъби приложими при кучета

Лекарствени гъби приложими при кучета

Кордицепс

Лекарствената гъба Кордицепс е високо ценена в традиционната китайска медицина. Тя е изключително ефективна за повишаване на енергията и укрепване на тялото след тежко боледуване. Също така се използва като силен адаптоген. Гъбата Кордицепс има силно въздействие върху бъбреците, което я прави подходяща за кучета с хронична бъбречна недостатъчност. Освен това подобрява функцията на белия дроб при респираторни заболявания.

Херициум

За разлика от повечето лекарствени гъби, основните свойства на Херициум са насочени към защитата на нервната система, мозъка и храносмилателната система. Доказано е, че Херициум подобрява миелинизацията на нервните влакна и подпомага възстановяването функциите на нервната система. Изключително подходящ е за възрастни кучета и кучета с гръбначни наранявания.

Майтаке

Майтаке е известна с ползите си за имунната система и регулирането на хормоните. Също така в традиционната китайска медицина е използвана за подобряване на жизнеността и дълголетие. Тя има силно имуномодулиращо действие и помага за укрепване на защитните сили на тялото срещу болестотворни патогени. Майтаке е подходяща като допълваща терапия при онкологични заболявания, както и при чернодробни и ендокринни нарушения при кучетата.

Книга - Рак и други тежки заболявания при домашните любимци

Рейши

Виталната гъба Рейши е използвана от даоистките монаси за постигане на дълъг и здравословен живот. В Рейши има над 400 биоактивни съединения, които са отговорни за нейните имуномодулиращи, адаптогенни и противовъзпалителни действия. Гъбата предпазва черния дроб от хепатоксичност. Също така една от активните ѝ съставки инхибира освобождаването на хистамин в мастните клетки и е подходяща при кучета, склонни към алергии.

Шийтаке

Шийтаке се използва за намаляване на риска от развитие и прогресиране на хронични заболявания. Гъбата съдържа бета-глюкана лентинан, който има силно изразена противоракова активност. Шийтаке спомага за укрепване на имунитета и има обширна органопротективна активност. Подходящ е при кучета с хронични или повтарящи се заболявания.

Кориолус

Кориолус, също като останалите лекарствени гъби, се използва от векове за поддържане на здравето. Гъбата спомага за подобряване функцията на черния дроб и далака, изчистване на токсините, увеличаване на енергията и засилване на имунния отговор. Кориолус е подходяща за терапия на онкологични заболявания и заболявания свързани с имунен дефицит, както при хора, така и при кучета. Също така може да се приложи като допълнение към конвенционалните терапии при рак, за намаляване на страничните ефекти.

Как да изберем лекарствени гъби за своето куче?

Продукти с лекарствени гъби за кучета

Има причина лекарствените гъби да се използват от хилядолетия като храна и терапия на различни здравословни проблеми. Те предлагат голям набор от ползи за здравето на вашето куче.

Ако не сте сигурни коя гъба е подходяща за вашето куче се консултирайте със своя ветеринар.

Най-важното за вашия любимец е да изберете качествени продукти с доказан произход. Лекарствените гъби на Доктор Биомастер са с гарантирано качество и са най-добрият начин да се погрижите за най-добрият си приятел.

Източници:

 1. https://canineceuticals.com.au/blogs/news/medicinal-mushrooms-for-dogs

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *