ЕСИАК - канадски продукт по оригинална рецепта
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

От хилядолетия билките са част от терапията на множество заболявания. През 20-те години на миналия век канадската медицинска сестра Рийн Кейс популяризира комбинация от четири вида билки, наречен Есиак (Essiac). Смята се, че тази комбинация произлиза от индианците.

В състава на Есиак влизат корен от репей, листа от киселец, кора от бряст и корен от индийски ревен. Установено е, че тази комбинация може да помогне за детоксикация на организма, намаляване на възпалението и подпомогне терапията при онкологични заболявания.

Какви ползи носят билките в ЕСИАК?

Корен от репей - билка от състава на Есиак

Коренът от репей, съдържащ се в Есиак, се използва от векове в холистичната медицина като средство за терапия на различни състояния. Най-често се употребява като диуретик и като помощна терапия при проблеми с храносмилателната система.

До днес са открити и множество други ползи, които коренът от репей носи за здравето:

 • Мощен антиоксидант – доказано е, че коренът от репей съдържа силни антиоксиданти, включително кверцетин, лутеолин и фенолни киселини. Те защитават клетките от оксидативен стрес, което намалява риска от развитие на различни заболявания.
 • Пречиства кръвта – доказано е, че коренът от репей съдържа активни съставки, които могат да изчистят токсините в кръвта. Също така насърчава циркулацията ѝ в повърхността на кожата.
 • Действа противораково – различни изследвания установяват, че репеят може да окаже силен инхибиторен ефект върху растежа на раковите клетки.
 • Помага при кожни проблеми – от векове билката се използва успешно за терапия на кожни заболявания като акне и екзема. Терапевтичното ѝ действие се дължи на противовъзпалителните и антибактериални свойства.

Листа от киселец - билка от състава на ESSIAC

Киселецът е многогодишна билка с ярък и тръпчив вкус, която се предлага под формата на добавки и тинктури за терапия на различни здравословни проблеми.

Част от ползите, които носи тази съставка на Есиак, за здравето са:

 • Намаляване на секрета – листата от киселец съдържа полифенолни съединения, които могат да помогнат за намаляване на секрета при заболявания като настинка и грип.
 • Намалява инфекцията в синусите – киселецът се използва за намаляване на възпалението и болката при синузит. Билката има високо съдържание на антиоксиданти и по-специално витамин C.
 • Регулира кръвното налягане – киселецът съдържа калий, който е ключов минерал за поддържане на баланса на течностите в тялото. Калият може да помогне за отпускане на кръвоносните съдове и намаляване на кръвното налягане.
 • Помага в борбата с рака – витамините C и A, съдържащи се в листата на киселеца подкрепят имунната система при онкологични и автоимунни заболявания. Овчият киселец в Есиак е известен от стотици години с противораковия си ефект.

Кора от бряст - билка от състава на Есиак

Брястът е известен с тъмнокафявата си кора и може да достигне височина от 18 до 25 метра и се използва от векове терапия на различни здравословни проблеми, включително кожни наранявания. В продукта Есиак е използвана кората на бряста.

Ползи за здравето от кората от бряст на прах:

 • Противовъзпалителен ефект – доказано е, че кората от бряст помага за намаляване на възпалението. Особено ефективен е при възпалителни заболявания на червата и болест на Крон.
 • Противовирусно действие – силният противовирусен ефект на кората от бряст помага за намаляване на кашлицата и други симптоми на заболявания на горните дихателни пътища, като бронхит или астма.
 • Дуиретично действие – кората от бряст може да помогне за повишаване отделянето на урина и прочистване на тялото от токсините.

Корен от индийски ревен - билка от състава на ESSIAC

Ревенът е многогодишно растение с дебели корени и изправени стъбла с бяло-зелени и лилаво-червени цветни китки по клоните. Листата са триъгълни и отровни, поради тази причина не са годни за консумация. За разлика от листата, коренът от индийски ревен, използван във формулата на Есиак оказва благотворно влияние на човешкия организъм.

Част от ползите от кроена на индийски ревен за човешкото здраве са:

 • Подкрепя функция на храносмилателната система – различни проучвания установяват, че коренът от индийски ревен насърчава храносмилането и регулира микробния баланс на червата.
 • Действа терапевтично при инфекции – ревенът може да попречи на развитието на бактериални и микробни инфекции. Също така може да попречи на бактериите да развият резистентност към лекарства.
 • Помага при диабет – ревенът може да е особено ефективен за понижаване нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Коренът от ревен може да намали нивото на глюкозата на гладно и да помогне за намаляване на наднормено тегло.
 • Подходящ при терапия на ракови заболявания – установено е, че коренът от индийски ревен може да инхибира размножаването на раковите клетки и да ограничи разпространението на туморите. Веществото реин, което се съдържа в ревена, може да прекъсне доставката на хранителни вещества към раковите клетки и да доведе до тяхната смърт.

Продукти ESSIAC от Доктор Биомастер

Формулата на Есиак се предлага под формата на прах, от който се приготвя чай, и капсули. Ако не можете да прецените дали продукта е подходящ за Вас или не знаете коя под каква форма да го приемате, можете да направите консултация със специалист.

Източници:

 1. https://www.healthline.com/health/burdock-root#recipes
 2. https://draxe.com/nutrition/sorrel/
 3. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/slippery-elm-bark
 4. https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-rhubarb/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *