Лечение на рак на гърдата с лекарствената гъба Майтаке
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Лекарствената гъба Мейтакe (Grifola frondosa) е позната от векове като мощен имуномодулатор и адаптоген. Високото съдържание на бета-глюкан във виталната гъба я прави много ценна за човешкото здраве. Биоактивните съединения на лекарствената гъба Мейтаке подобряват метаболизма, намаляват оксидативния стрес и предотвратяват растежа на раковите клетки.

Гъбата Майтаке е богата на:

 • Aнтиоксиданти;
 • Бета-глюкани;
 • Витамини В и С;
 • Калий;
 • Фибри;
 • Минерали;
 • Аминокиселини.

Гъбата Мейтаке е известна с това, че оказва мощна подкрепа на имунната система в борбата ѝ с редица заболявания и болестотворни микроорганизми. Установено е, че приемането на лекарствената гъба води до увеличаване на производството и активността на естествените клетки убийци (NK-клетки) – бели кръвни клетки на имунната система. Тези имунни клетки се борят с патогените и злокачествените клетки в организма.

Гъбата Мейтаке при рак на гърдата

Изследване от 2013 г. установява, че D-фракцията (екстракт) от гъбата Майтаке предотвратява развитието и подпомага лечението на рак на гърдата. D-фракцията представлява протеин-свързани β-1,6 и β-1,3 глюкани (протеоглюкани), извлечени от гъбата. Антитуморният ефект на лекарствената гъба се дължи предимно на нейния мощен имуностимодулиращ ефект. Доказано е, че биоактивните компоненти на виталната гъба потискат растежа и предизвикват апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на раковите клетки на гърдата, като в допълнение предотвратяват туморната ангиогенеза.

Освен това учените установяват, че екстрактът от Майтаке предотвратява развитието и разпространението (метастазиране) на раковите клетки на тройно негативен рак на гърдата (ER- / PR- / HER2-).

При проведени проучвания с човешки клетъчни линии на рак на гърдата е установено, че екстрактът от виталната гъба Мейтаке модулира експресията на гени, свързани с клетъчна пролиферация, миграция, инвазия и метастази.

Доказано е, че D-фракцията от Мейтаке оказва и директен унищожителен ефект върху туморните клетки на млечната жлеза, като модулира различни клетъчни процеси, участващи в развитието на онкологичното заболяване.

Гъбата Мейтаке при други видове онкологични заболявания

Научни изследвания, публикувани в „British Journal of Urology International“ (Британски международен журнал по урология) през септември 2009 г., доказват потенциала на гъбата Майтаке при борбата с рак на пикочния мехур.

Други изследователи разглеждат ефекта на лекарствената гъба върху раковите клетки на простатата. Техните проучвания установяват, че екстрактът от гъбата Майтаке е ефективно средство за унищожаване на злокачествените клетки при рак на простатата.

Противораковият ефект на лекарствената гъба е научно-доказан още при:

 • Рак на белия дроб;
 • Рак на панкреаса;
 • Рак на черния дроб;
 • Рак на стомаха;
 • Рак на дебелото черво.

Гъбата Мейтаке е отлично природно средство за цялостна грижа за нашето здраве. Всички тези проучвания показват, че виталната гъба е мощно средство за укрепване на нашата имунна система и за борбата с редица тежки онкологични заболявания.

При онкологични заболявания се препоръчва съвместният прием на екстракт и прах от лекарствената гъба. Прахът от плодното тяло на гъбата Мейтаке съдържа всички ценни вещества на виталната гъба, а екстрактът високи концентрации на полизахариди.  По този начин приемът на комбинация от прах и екстракт от лекарствената гъба гарантира по-мощен терапевтичен ефект и по-добри резултати при терапията на заболяването.

За връзка с наш лекар и желание за записване на час за консултация в София, Пловдив и Стара Загора, вижте ТУК.

Източници:

 1. www.foodforbreastcancer.com/foods/mushrooms
 2. www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom#benefits
 3. www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01635581.2017.1247891?journalCode=hnuc20
 4. www.irishtimes.com/news/health/mushrooms-offer-hope-in-cancer-battle-1.794525

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *