Плюсове и минуси на добавките с витамини и минерали
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Витамините са органични съединения, участващи в различни метаболитни процеси. Най-добрият начин за набавяне на витамини и минерали е чрез разнообразни, непреработени храни.

Друг метод за запълване на витаминен дефицит са хранителните добавки. Приемът на широкоспектърни витаминни и минерални добавки профилактично не представлява особен риск за здравето и може да бъде от полза при липса на разнообразие при храненето. Въпреки това приемането на добавки вместо питателна диета не се препоръчва.

Често този вид добавки се приемат без професионален съвет и се използват за лечение на различни заболявания като настинка. Противно на всеобщото мнение, витамините не са лекарства и не трябва да се злоупотребява с тях, ако не са препоръчани от специалист.

Витамини и минерали в храната

Научни изследвания доказват, че витамини в храната са по-полезни от тези, съдържащи се в хапчетата. Единственото изключение е фолатът (фолиева киселина, витамин B9). Доказано е, че фолатът в синтетична форма се усвоява по-добре от тялото, отколкото от хранителни източници.

Храната е сложен източник на витамини, минерали и фитохимикали, които работят заедно. Различни изследвания доказва, че хранителен компонент може да има по-слаб ефект върху тялото, когато е изолиран и под формата на добавка. Това се дължи на взаимодействието на витамините и минералите с останалите компоненти в храната, а не само на активната съставка.

Витамини в храната

Освен това фитохимикалите в растенията са важен компонент, за които се смята, че намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Добавките нямат предимствата на компонентите открити в храната, затова не могат да бъдат заместител на разнообразното и здравословно хранене.

Недостиг на витамини и минерали

Човешкото тяло няма нужда от огромни количества витамини и минерали на ден. Обикновено разнообразната диета може да предостави необходимите дневни количества. Въпреки това в определени случаи организмът се нуждае от добавки, за да коригира дефицитът на витамини и минерали.

Кога трябва да приемаме допълнителни витамини?

  • Бременност и кърмене;
  • Злоупотреба с алкохол, наркотици или тютюнопушене;
  • Строги диети;
  • Възрастови увреждания или заболявания;
  • Хранителни алергии;
  • Стомашно-чревни заболявания;
  • Веган режим и други.

Витамини - основни ползи

Витамините не са лекарства

Обичайно е да се вярва, че приемът на високи дози от определени витамини действа като лечение или предотвратяване на определени заболявания. Пример за това са Витамин C и E.

След задълбочени изследвания се доказва, че тези твърдения не са верни. Ползата от прием на големи количества витамини е малка. В някои случаи дори може да навреди на здравето.

Приемани в големи дози, витамините A, B6, D, E и K могат да бъдат токсични и да доведат до увреждане на нервите.

Прекаляването с витамин C може да доведе до гадене, коремни спазми, главоболие и умора. Също така може да попречи на медицинските тестове за диабет, които могат да дадат фалшив резултат.

По същият начин високи дози цинк, желязо, хром или селен могат да доведат до повишени токсични нива в тялото.

Приемът на добавки за здрав възрастен трябва да са в доза близка до препоръчителния дневен прием.

Консултация с лекар на Доктор Биомастер

Витамините и минералите не са антидот срещу стрес, умора и заболявания. Ако чувствате хронична умора и безсъние, общо неразположение или имате други оплаквания, това може да не се дължи на витаминен дефицит. Редовните изследвания на витаминните нива са най-добрият метод за определяне на необходимостта от добавки.

Приемът на добавки с витамини и минерали е краткосрочна мярка. Ако имате недостиг на определено вещество, най-добре е да промените диетата и начина си на живот. При нужда от помощ и съвет най-добре е да се консултирате със специалист.

Източник:

  1. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-and-minerals

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *