Микотерапията в помощ при менопауза
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Микотерапията е наука за лечебното действие на лекарствените гъби при хора и животни. Тя играе важна роля в традиционната китайска медицина, но става все по-популярна и в световен мащаб. Лекарствените гъби са изключително полезни за женското здраве, особено при автоимунни заболявания и при менопауза.

Лекарствените гъби са адаптогенни, което означава, че помагат на тялото да се адаптира към стресови ситуации. Те подобряват функцията на щитовидната жлеза, което ги прави подходящи при терапия на Хашимото. Също така помагат за намаляване на кръвната захар, чрез подобряване на инсулиновата чувствителност. Гъбите имат силно антимикробно и противовирусно действие. Те намаляват всички фактори, предразполагащи жените към по-тежко преминаване през менопаузата.

Какво е менопауза?

Менопаузата започва около 12 месеца след последната менструация. Преходът към менопаузата най-често започва между 45 и 55 годишна възраст. Продължителността ѝ може да варира в зависимост от начина на живот, в каква възраст е започнала, раса и етническа принадлежност. Менопаузата засяга всяка жена по различен начин. Могат да се появят емоционални и физиологични проблеми.

Симптоми на менопауза

По време на менопауза нивата на естроген в тялото намаляват и това предизвиква различни симптоми като:

 • Промяна в менструацията – това обикновено е първият признак за появата на менопауза. Често има промяна в продължителността и количеството на кръвта по време на менструация.
 • Инконтиненция – често срещан симптом свързан с менопаузата е неконтролируемото изпускане на урина. Това може да се случи по време на тренировка, кихане или смях.
 • Вагинална сухота – след менопаузата е нормално вагината да стане по-суха, което може да направи половия акт неудобен.
 • Промени в настроението – в този период е напълно нормално чувството на раздразнителност и честите промени в настроението.
 • Промени в теглото – при менопауза е възможно да се натрупат мазнини, особено около талията. Също така кожата може да изтънее, мускулите да се схващат и да болят.
 • Главоболие – при някои жени симптомите могат да включват главоболие и сърцебиене. Това се случва поради промените на хормоналните нива.[1]

Симптоми на менопауза

Лекарствените гъби при менопауза

Досега са изучавани много видове лекарствени гъби, но няколко от тях се открояват с ползотворното си действие срещу симптомите на менопаузата. Това са Майтаке, Рейши, Агарикус блазей и Херициум.

Майтаке

Майтаке, наричана още „женската гъба“, подпомага възстановяването на хормоналния баланс в женския организъм. Също така увеличава инсулиновата чувствителност и регулира менструалния цикъл. Приемът на Майтаке може да помогне за забавяне на остеопорозата и намаляване на костната загуба.

Рейши

Рейши помага за регулиране производството на естроген. Освен това регулира хормоните и може да намали горещите вълни. Рейши може да помогне за подобряване на съня и повишаване нивата на енергия.

Агарикус блазей

Агарикус блазей укрепва имунната система и поддържа здравето на организма. Силните ѝ антиоксидантни свойства забавят стареенето и предпазват от оксидативен стрес.

Херициум

Херициум влияе на нервната система. Активните ѝ съставки преминават кръвно-мозъчната бариера и насърчават по-ярките настроения. Активните съставки на гъбата стимулират производството на нови невронни пътища и миелинови обвивки. По този начин гъбата поддържа мозъка здрав и намалява промените в настроението, раздразнителността и тревожността по време на менопауза.[2]

Лекарствените гъби при менопауза

Други методи за намаляване на симптомите свързани с менопаузата

 • Промяна на храненето – различни проучвания показват, че диетите на растителна основа могат да помогнат за намаляване на горещите вълни и нощното изпотяване. Това се дължи на факта, че растенията съдържат фитоестрогени, които стимулират някои функции на естрогена в тялото. Също така е добре да се ядат повече здравословни протеини. Доказано е, че жените приемащи повече протеини имат по-малко телесни мазнини и са по-активни.
 • Пиене на повече вода – естрогенът влияе на поддържането на водните нива в тялото. Тъй като по време на менопауза естрогенът намалява, се увеличава риска от дехидратация. За да се избегне това трябва да се пие достатъчно вода в зависимост от телосложението и физическата активност.
 • Промяна начина на живот – редовната физическа активност може да подобри значително здравето на жените в менопауза. Също така изключително важно е да се откажат вредните навици като тютюнопушенето, за да се намали риска от горещи вълни. Качественият сън и по-ранното лягане също могат да помогнат като подобрят метаболитното здраве с напредването на възрастта.[3]

Менопаузата е естествен период в живота на всяка жена и е нормална част от процеса на стареене. Не бива симптомите съпътстващи този период да повлияят на качеството на живот.

Лекарствените гъби под формата на хранителни добавки могат значително да облекчат симптомите на менопаузата и да помогнат за поддържане на нормално ежедневие.

Източници:

 1. https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause
 2. https://www.menopausenaturalsolutions.com/blog/mycotherapy-for-menopause
 3. https://joinzoe.com/learn/natural-remedies-for-menopause-symptoms

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *