10 съвета за грижа за сърдечно-съдовата система
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Всяка година над 17 милиона души умират от заболявания на сърдечно-съдовата система. Поради тази причина Световната федерация на сърцето създава Световния ден на сърцето. Целта на този ден е повишаване осведомеността за заболяванията засягащи сърдечно-съдовата система – предупредителни признаци за проблеми и превенция.

Как да предпазим сърдечно-съдовата система от заболявания?

В статията сме избрали 10 лесни стъпки за по-добра грижа и превенция на заболявания на сърдечно-съдовата система.

1. Движете се повече

Кардио упражненията и аеробната активност са жизнено важни за поддържането на здраво сърце, тъй като повишават сърдечно-съдовата честота и подобряват кардиореспираторната форма. Можете да добавите бягане, колоездене, танци или бързо ходене в ежедневието си, за да си осигурите правилно функционираща сърдечно-съдова система.

2. Откажете тютюнопушенето

Доказано е, че тютюнопушенето е един от основните врагове на сърцето. Пушенето уврежда кръвоносните съдове и увеличава вероятността от заболявания на сърдечно-съдовата система. Спирането на цигарите и избягването на пасивното пушене е отличен метод за превенция.

3. Осигурете си почивка

Добрият нощен сън е изключително полезен за сърцето, тъй като понижава кръвното и подпомага възстановяването на тялото. Проучване доказва, че лошият сън води до високо кръвно налягане, което от своя страна увеличава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

4. Посещавайте редовно своя лекар

Контролните прегледи при специалист са важни, особено когато начина на живот и фамилната анамнеза са предпоставка за развитие на заболяване, засягащо сърцето. Лекарят може да определени рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително начина на хранене, физическата активност и други. Също така ще даде съвети относно превенцията и контрола на заболяванията.

5. Поддържайте добра дентална хигиена

Малко известен факт е, че лошото здраве на зъбите допринася за появата на бактерии в кръвния поток. Тези бактерии засягат сърдечните клапи и водят до сериозни здравословни проблеми. Според последни проучвания миенето на зъбите два пъти на ден може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

6. Хранете се здравословно

Здравословната диета, включваща плодове, пълнозърнести храни, зеленчуци и бобови растения, може да подобри кръвното налягане и холестерола. В същото време и рискът от сърдечни заболявания намалява. Избягвайте солени храни и наситени мазнини, тъй като те повишават кръвното и лошия холестерол.

7. Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло увеличава уязвимостта към сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане. Спортът и правилното хранене спомагат за поддържане на здравословно тегло.

8. Пийте повече вода

Въпреки, че повечето хора не обръщат внимание на приема на вода, тя е изключително важна за поддържане на здрава сърдечно-съдова система. Редовният прием на вода помага на организма да функционира правилно.

9. Смейте се повече

Независимо дали сте с приятели или гледате филм сами се смейте възможно най-често. Смехът намалява възпалението на артериите, също така понижава хормоните на стреса и повишава добрия холестерол.

10. Приемайте Супер формула за сърце и кръвоносни съдове

Супер формула за сърце и кръвоносни съдове - билков продукт от Доктор Биомастер

Супер формула за сърце и кръвоносни съдове съдържа 22 билки, които се грижат за правилното функциониране на сърцето и мозъка. Комбинацията от билки спомага за поддържането на нормалните нива на холестерол в кръвта. Той е подходящ при атеросклероза, високо кръвно налягане, нарушена памет, повишен холестерол и други.

Доктор Биомастер ви съветва никога да не пренебрегвате грижата за сърцето си.

Източници:

  1. https://www.carenewengland.org/blog/10-simple-tips-for-caring-for-your-heart

Коментар към статията “10 съвета за грижа за сърдечно-съдовата система

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *