Световен ден за борба с Алцхаймер
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Днес отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер. На този ден здравните организации по целия свят съсредоточават усилията си върху повишаване осведомеността за заболяването.

Алцхаймер е прогресивно неврологично заболяване, което предизвиква мозъчна атрофия и смърт на мозъчните клетки. Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция – непрекъснато влошаване на мисленето, поведенческите и социалните умения, което засяга способността на човек да функционира самостоятелно.

Ранните признаци на заболяването включват забравяне на скорошни събития и разговори, но с напредването на болестта се развива тежко увреждане на паметта и загуба на способността да се изпълняват ежедневни задачи.

Симптоми на болестта на Алцхаймер

Първоначално хората, които страдат от това заболяване имат трудности при запомнянето и организирането на мислите си. Промените в мозъка водят до нарастващи проблеми с:

  • Паметта – загубата на памет свързана с болестта на Алцхаймер се влошава прогресивно и засяга способността за функциониране на работа или у дома;
  • Взимане на решения – взимането на лоши и нехарактерни решения и преценки в ежедневни ситуации е показателно за Алцхаймер;
  • Планиране и изпълнение на познати задачи – рутинните действия, които изискват последователни стъпки стават трудни за изпълнение. Често хората с напреднала форма на заболяването забравят как да изпълняват основни задачи като къпане и обличане;
  • Промени в личността и поведението – болестта на Алцхаймер може да повлияе и на настроението и поведението. Проблемите могат да включват депресия, апатия, раздразнителност, агресия, заблуди и други.

Профилактика и терапия

За съжаление все още не е открито лечение за болестта на Алцхаймер. Лекарства и добавки могат временно да подобрят или забавят проресията на симптомите. Тези терапии понякога памагат на пациентите да запазят независимостта си известно време. [1]

Известно е, че някои лекарствени гъби могат могат да повлияят благотворно функцията на мозъка. Лекарствената гъба Херициум има доказано невропротективно действие. В нея се съдържат еринацини, естествени вещества с потенциален терапевтичен ефект върху централната нервна система.

Еринацините спадат към група съединения, наречени циатин дитерпеноиди. Те са стимулатори на нервните растежни фактори. Тези растежни фактори играят поддържаща роля в ЦНС.

Клинично проучване, оценяващо приложението на екстракт от плодното тяло на Херициум при възрастни хора, показва подобрение при пациенти с леко когнитивно увреждане, съответстващо на възрастта.

Други важни съединения в гъбата са хериценоните. Те имат силни невропротективни свойства и стимулират растежа на мозъчните клетки.

Херициум на Др. Биомастер при Алцхаймер

Екстрактът от плодното тяло на Херициум доказано помага за намаляване на някои от симптомите на болестта на Алцхаймер. Употребата на Херициум доказано предотвратява загубата на паметта и невроналните увреждания, които се причиняват от бета-амилоидните плаки, натрупани в мозъка като следствие от болестта.

Множество изследвания са насочени именно към потенциала на Херициум за превенция на невродегенеративни заболявания, както и за намаляване на симптомите им.

Ако сте решили да приемате Херициум под формата на хранителна добавка, най-добре е да се консултирате с лекар-микотерапевт.

Източници:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/symptoms-causes/syc-20350447

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *