Агарикус и Копринус - новите помощници в борбата при левкемия
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Лечебните гъби се използват в източната медицина от векове. Списъкът с ползите за здравето от консумацията на медицински гъби е дълъг, но всяка гъба е уникална и предоставя различни ползи. През последните десетилетия най-често се изследват техните имуномодулиращи, антиоксидантни и противотуморни свойства. Те са мощен помощник при борбата с много заболявания, включително и левкемия. [1]

Част от гъбите използвани при борбата с рак на кръвта (левкемия) са:

Агарикус блазей

Агарикус блазей е ядлива, лечебна гъба открита в Пиедаде, Бразилия. Тя е известна със силното си имуномодулиращо и противотуморно действие. Редица изследвания доказват нейната ефективност при редица тежки заболявания включително хепатит и левкемия.

Екстрактът от плодно тяло на Агарикус блазей е изключително богат на β-глюкани, за които е доказано, че имат силни имуномодулиращи свойства. Освен това е доказано, че виталната гъба има мощен противовъзпалителен ефект, което я прави подходяща при борбата с множество заболявания, включително и левкемия.

Установено е, че приемът на Агарикус регулира баланса между Th1 и Th2 клетките и стимулира Th1 отговора, който има противотуморно и антиинфекциозно действие. Доказано е, че β-глюканите в Агарикус блазей имат силен антиоксидантен ефект и директен цитотоксичен ефект върху раковите клетки.

Няколко проучвания доказват, че екстрактът от плодно тяло на Агарикус може да предизвика апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в клетките на рак на кръвта (левкемия). [2]

Копринус коматус

Копринус коматус, известна още като „Адвокатската перука“ е вид ядлива гъба, срещаща се предимно в Северна Америка и Европа.

Този сорт гъба е известна с хранителната си стойност и със силните си антиоксидантни и антимикробни свойства. Някои проучвания сочат, че Копринус може да има силно положително действие при левкемия.

Изследователи от Университета на Флорида в Гейнсвил провеждат серия от изследвания. Те доказват, че определен протеин, съдържащ се в гъбата може да доведе до апоптоза в клетките на рак на кръвта. Протеинът се свързва с LDNF гликан (тип захарна молекула) и това активира каскада за клетъчно сигнализиране. Това може да доведе до смъртта на тип Т-клетка при левкемия. Свързващият гликан протеин програмира клетъчно самоубийство в клетката на рака.

Учените смятат, че употребата на Копринус може да има голямо значение при борбата с остра лимфобластна левкемия, която е особено агресивен вид рак на кръвта.[3]

Ползите от виталните гъби не спират до тук. Те са чудесно средство за смекчаване на страничните ефекти от химио- и лъчетерапия. Проучвания доказват, че приемът на витални гъби значително намалява гаденето, повръщането и други странични ефекти, като косопад.

Независимо, че виталните гъби могат да бъдат приемани без медицинско предписание, най-добре е да се консултирате с микотерапевт, който да прецени кои гъби са подходящи за конкретното заболяване.

Източници:

  1. https://www.healthline.com/health/food-nutrition/best-medicinal-mushrooms-to-try
  2. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2017/2059825/
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/318910

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *