Могат ли гъбите да помогнат при депресия?
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Гъбите са познати с благоприятно си действие върху човешкото здраве, но до скоро не се знаеше, че те могат да бъдат силен помощник и при депресия. Всички знаем, че гъбите, особено медицинските, имат силно антиоксидантно, имуномодулиращо и противотуморно действие. Ново изследване разкрива и неподозираната им сила върху психичното здраве.

При проучване, проведено сред 24 000 човека на възраст над 18 г., е установено, че при тези които консумират ниско количество гъби има по-висок риск от депресия. Участници, които консумират по-голямо количество гъби, имат по-високи нива на витамин B-12, антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти.

Какво прави гъбите толкова полезни при депресия и тревожност?

Учените стигат до извода, че гъбите са най-богатият хранителен източник на аминокиселината ерготионеин – противовъзпалително средство, което не се синтезира естествено от човешкото тяло. Възпалението се свърза с депресията, както и с други хронични заболявания.

Гъбите са богати на хранителни вещества, които помагат за поддържане на настроението, но някои ползи зависят от сорта:[1]

 • Шийтаке – съдържа почти всички аминокиселини, необходими за поддържането на здравословна мозъчна функция.
 • Рейши – адаптогенна гъба, която помага на организма да устоява на стресови фактори. Доказано е, че Рейши намалява симптомите на депресия и умора.
 • Кордицепс – регулира хормоните и намалява стреса. В Азия използват този сорт при терапия на неврологични заболявания, включително епилепсия и тревожност. Също така може да бъде полезен при депресия.
 • Херициум – има мощно действие в подкрепа на нервната система и психичното здраве. Доказано намалява риска от болест на Алцхаймер, проблеми с паметта и също така подобрява функцията на мозъка. [2]

Гъбите са силни адаптогени, предотвратяват хомеостазата на тялото и намаляват ефекта от психически и физически стрес. Те са чудесно допълнение към здравословния хранителен режим и подпомагат естествените процеси в организма.

Други храни, които задължително трябва да се включат в менюто, ако страдате от депресивни състояния са:

 • Сьомга – този вид риба е богата на Омега-3 мастни киселини. Тези киселини намаляват възпалението и подпомагат доброто здраве на мозъка.
 • Лайка – билката съдържа антиоксиданти. Те регулират невротрансмитерите, свързани с настроението.
 • Черен шоколад – черният шоколад е богат на флавоноиди, които са антиоксиданти. Те увеличават притока на кръв към мозъка и подобряват клетъчния сигнал. Това помага на тялото да се адаптира към стреса по-лесно.
 • Пуйка – пуешкото месо е богато на триптофан. Тази аминокиселина се превръща в серотонин и подпомага спокойствието и релаксацията.
 • Храни богати на пробиотици – научно доказано, е че здравето на червата е свързано с психическото здраве. Пробиотиците са изключително важни за поддържането на доброто състояние на микробиома в червата. Киселото мляко и ферментиралите храни са подходящо допълнение към храненето. [1]

Освен вкусни, гъбите са и изключително полезни. Те могат да бъдат чудесен източник на полезни хранителни вещества и да помогнат да се предпазим от много здравословни проблеми. Ако все пак те не са от любимите ви храни, можете да набавите необходимото количество полезни вещества и чрез приема на гъби под формата на хранителни добавки.

Ако желаете да приемате гъби под формата на хранителни добавки (като съпътстваща терапия при различни заболявания или профилактично), препоръчително е да се консултирате с микотерапевт, за да може да ви насочи към най-подходящия продукт съобразно вашето здравословно състояние.

Източници:

 1. https://www.wellandgood.com/fashion-holiday-gifts-blundstone/
 2. https://www.verywellmind.com/mushroom-consumption-may-ease-depression-research-reveals-5205567

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *