Куркума - 12 лечебни ползи
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Растението куркума (Curcuma longa) е често използвано като подправка в индийската и азиатската кухня, а вече и навсякъде по света. Благодарение на множеството си лечебни свойства, куркумата спада към категорията „суперхрани“.

Освен в кулинарията, понастоящем куркумата е ключов компонент в хранителните добавки и козметичните продукти. Коренището на растението куркума съдържа големи концентрации на полезното биоактивно съединение, наречено куркумин. Куркуминът повишава имунитета и притежава мощен противовъзпалителен ефект. Ценното вещество предпазва белите дробове от вредни агенти и токсини. Известно е също, че съединението куркумин забавя процесите на стареене и предпазва от развитие на свързаните с възрастта хронични заболявания.

Ползи от приема на куркума

Куркумата е изключително полезно природно средство за справяне с редица здравословни проблеми. Науката показва, че основното биоактивно съединение в растението – куркумин – предпазва организма от развитието на много заболявания и патогенни инфекции. Нека разгледаме при кои здравословни проблеми и неразположения помага приемът на лечебното растение куркума:

 • Грип и грипоподобни състояния

  Благодарение на своите противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства, куркумата е мощна биоактивна съставка, която помага при лечението на грип. Приемът на ¼ чаена лъжичка куркума с 1 чаша горещо мляко и две щипки черен пипер (за подобряване на нейното усвояване) помага за намаляване на кашлицата и болката в гърлото.

 • Куркума при вирусни инфекции

  Ценното растение куркума помага в борбата с различни вируси, включително с херпес симплекс вирус тип 1. Куркуминът оказва директен унищожителен ефект върху структурата или целостта на вирусните частици. Изследвания показват, че мощното биоактивно съединение възпрепятства протичането на редица процеси, необходими за развитието и разпространението на вирусите.

 • Предменструален синдром (ПМС)

  Последните проучвания показват, че добавките с куркумин помагат за облекчаване на симптомите на ПМС. Смята се, че редовната консумация на подправката куркума спомага за облекчаване на менструалните болки. Освен това куркумата може да взаимодейства с нестероидните противовъзпалителни средства и да подобри тяхната ефективност. Подправката също може да помогне за отпускане на мускулите и предотвратяване на болезнените контракции на матката. При появата на подобни неразположения, добавянето на куркума към ястията или чая може да бъде отличен избор за възвръщане на нашия комфорт.

 • Помага ли куркума при висок холестерол?

  Проучванията показват, че редовният прием на куркума намалява значително нивата на “лошия” холестерол (LDL). Учените установяват, че лечебното растение може да намали риска от инфаркт при хора, които са претърпели операция за поставяне на байпас.

 • Кожни проблеми

  Продуктите с куркума помагат за изчистване на кожата от акне и тъмни кръгове под очите. Често екстрактът от растението се използва под формата на мехлем за възвръщане на естествения блясък на кожата, както и за подобряване на нейната защита от увреждащото действие на UV-лъчите.

 • Депресия

  Учените смятат, че куркуминът, който влиза в състава на растението куркума, намалява депресията и подобрява действието на антидепресантите.

 • Диабет

  Куркуминът предотвратява възпалението и поддържа здравословните нива на глюкоза в кръвта. Екстрактът от куркума е полезно природно средство за превенцията и борбата с диабет тип 2. Изследванията показват, че хората с преддиабетни състояния, приемащи добавки с куркумин в продължение на 9 месеца, имат по-малък риск от развитие на диабет.
  Др. Биомастер Куркумин х40 - продукт с максимално висока бионаличност

 • Невродегенеративни заболявания

  Куркуминът подобрява когнитивните функции и намалява риска от неврологични заболявания като болест на Алцхаймер. Скорошно проучване разкрива, че екстрактът от куркума предотвратява образуването на бета-амилоидни плаки и увреждането на невроните, които са основни фактори при развитието на невродегенеративното заболяване.

 • Куркума при артрит и други ставни заболявания

  Проучване от 2019 г. сравнява ефекта от приема на куркумин и диклофенак – нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС), използвано за лечение на болка при артрит и остеоартрит на коляното. Резултатите показват, че ефектът от самостоятелния прием на куркумин е сравним с този на лекарственото средство. При участниците се наблюдава значително облекчаване на болката и подобряване на техния функционален физически капацитет. Това показва, че куркуминът е потенциална природна алтернатива за облекчаване на симптомите, свързани с артрита.

 • Рани

  От векове растението куркума се използва като природно средство за дезинфекция и лечение на рани. Нанасянето на куркума върху наранения участък не само предотвратява инфекциите, но и подобрява заздравителните процеси на кожата.

 • Пърхот и сърбящ скалп

  Пърхотът е медицински проблем, който трябва да се лекува своевременно. Неговата поява води до сърбеж и силен дискомфорт в областта на скалпа. Приложението на смес от 1 с.л. куркума и 4 с.л. зехтин върху скалпа е ефективен метод за справяне с пърхота. Сместа се използва 2 пъти в седмицата (престоява на скалпа 20 минути) до пълно справяне с проблема.

 • Изгаряния

  Куркумата се прилага ефективно и при изгаряния и тяхното лечение. Смес от ½ чаена лъжичка куркума с 2 с.л. гел от алое вера се нанася два пъти на ден върху изгорения участък. Биоактивните компоненти на растението предотвратяват развитието на инфекции и подобряват естествените възстановителни процеси на кожата.

Източници:

 1. www.eastmojo.com/news/2021/09/15/turmeric-why-this-ancient-elixir-is-actually-the-superfood/
 2. www.timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/5-uses-of-turmeric-that-will-surprise-you/photostory/86610288.cms?picid=86610382
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2668156/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *