Бял равнец - древната билка с мощи лечебни свойства
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Билката бял равнец (Achillea millefolium) се използва от хилядолетия поради своите ценни терапевтични свойства. Интересен факт е, че латинското наименование на този род растения, известен още като „Achillea“, идва от името на древния воин от гръцката митология, наречен Ахил. Това е така, тъй като се смята, че Ахил е използвал билката  за лечение на раните на своите войници.

Понастоящем цветовете на растението бял равнец често се използват за терапевтични цели при редица здравословни проблеми. Белият равнец и неговите полезни свойства са изследвани при широк спектър от здравословни проблеми и заболявания, за които билката се използва традиционно.

За какво се използва билката бял равнец?

Белият равнец има много приложения, като много често се използва при треска, обикновена настинка (грип), сенна хрема, нередовна менструация, диария, загуба на апетит и неразположения на стомашно-чревния тракт. Нека се запознаем със здравословните проблеми, при които билката оказва мощен терапевтичен ефект:

 • Наранявания на кожата

  Още от древни времена растението се използва под формата на мехлем за лечение на рани.

  Проучванията показват, че екстрактът от листа на бял равнец оказва противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, като по този начин подпомага заздравителния процес при рани.

  Освен това учените установяват, че екстрактът от листата на билката спомага за увеличаване на нивата на фибробластите – клетките, отговорни за възстановяването на съединителната тъкан.

 • Храносмилателни проблеми

  Билката има дългогодишна история на употреба за подобряване на стомашно-чревното здраве. В състава на растението бял равнец влизат флавоноиди и алкалоиди, съединения, за които е известно, че облекчават храносмилателните проблеми.

  Белият равнец оказва терапевтичен ефект при язви и синдром на раздразнените черва (IBS).  Това се дължи на факта, че облекчава някои от техните неприятни симптоми, включително стомашна болка, диария, подуване на корема и запек.

 • Депресия и тревожност

  Флавоноидите и алкалоидите в чая от бял равнец помагат за подобряване на психичното здраве при депресия и тревожност.

  Изследванията показват, че алкалоиди на растителна основа намаляват секрецията на кортикостерона – хормон, чийто нива са повишени при хроничен стрес.

 • Нарушения на мозъчната функция

  Доказано е, че билката оказва благотворно влияние върху мозъчната дейност. Полезното растение е отлично природно средство за превенция на заболявания като множествена склероза, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон и енцефаломиелит.

  Освен това е установено, че антиоксидантите в растението бял равнец оказват антиконвулсивен ефект, което прави билката обещаващо терапевтично средство за хора с епилепсия.

 • Възпаление

  Въпреки че възпалението е естествен отговор на тялото за борба с вредни патогени, дразнители и увредени клетки, хроничното възпаление може да доведе до тежки последствия за нашето здраве.

  Доказано е, че растението бял равнец помага за намаляване на възпалението и за справяне с различни кожни инфекции. Освен това лечебната билка оказва благотворно влияние върху чернодробната функция и подпомага превенцията на неалкохолна мастна чернодробна болест.

Други полезни свойства на билката бял равнец:

 • Укрепва имунитета;
 • Регулира нивата на кръвна захар при диабет;
 • Защитава черния дроб и жлъчния мехур;
 • Стимулира менструацията;
 • Подобрява съня.

Взаимодействие на билката бял равнец с лекарствени средства

Въпреки че растението е изключително полезно за нашето здраве, неговият прием не се препоръчва съвместно с някои от следните лекарствени средства:

 • Литий – Белият равнец може да доведе до по-бавно усвояване на лекарството от човешкия организъм.
 • Противовъзпалителни, антикоагулантни/антиагрегантни лекарства – Тези медикаменти забавят съсирването на кръвта, което в комбинация с приема на бял равнец може да окаже силен разреждащ ефект върху кръвта и да доведе до предразположеност към кръвотечения.
 • Антиациди и други лекарства, които намаляват киселинността на стомаха – Приемът на бял равнец може да увеличи нивата на стомашната киселина и следователно да намали ефективността на антиацидите.

Източници:

 1. www.healthline.com/nutrition/yarrow-tea#5.-May-fight-inflammation
 2. www.verywellhealth.com/yarrow-health-benefits-4586386

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *