19 май - Европейски ден за борба със затлъстяването
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

На 19 Май се отбелязва европейският ден за борба със затлъстяването. От 1975 г. случаите на затлъстяване в световен мащаб са се утроили. През 2016 г. около 2 милиарда души над 18 годишна възраст са с наднормено тегло, като 650 милиона от тях са със затлъстяване. През 2020 г. около 39 милиона деца под 5 годишна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване.

Какво е затлъстяването?

Затлъстяването и наднорменото тегло се определят като прекомерно натрупване на мазнини, което може да влоши здравето.

Индексът на телесна маса (ИТМ) е прост индекс на теглото спрямо височината. Обикновено ИТМ се използва за класифициране на затлъстяването при възрастни.

Какви са причините за поява на наднормено тегло и затлъстяване?

Основната причина за затлъстяването е дисбалансът на между приемани и изразходвани калории. Но това съвсем не е и единствената причина. Други фактори са:

 • Генетична предразположеност – доказано е, че децата на родители със затлъстяване са по-склонни към напълняване, отколкото децата на слаби родители. Това не означава, че гените напълно предопределят дали човек ще има проблеми с килограмите или не. Основен фактор са храната и движението.
 • Хранителна зависимост – Понякога храната може да бъде също толкова пристрастяваща, колкото и наркотиците. Големите количества захар и мазнини могат да причинят пристрастяване и загуба на контрол върху поведението при хранене.
 • Инсулин – въпреки, че ролята на инсулина при затлъстяване все още не е доказана, различни проучвания доказват, че високите нива на хормона имат връзка със затлъстяването. Най-добрият метод за намаляване на инсулина е намаляване на консумацията на прости и рафинирани въглехидрати и увеличаване приема на фибри.
 • Лептинова резистентност – лептинът е хормон, играещ важна роля при затлъстяването. Високите нива на лептин са свързани с намален апетит. При хората със затлъстяване хормонът не може да премине кръвно-мозъчната бариера и това води до повишаване на апетита.
 • Застоял начин на живот – Липсата на движение, съчетана с неправилно хранене или прекаляване с вредни храни е рисков фактор за развитие на затлъстяване. [3]
Затлъстяването като следствствие от неправилно хранене
Затлъстяването като следствствие от неправилно хранене

Какви са последиците от затлъстяването?

Повишеният индекс на телесни мазнини е рисков фактор за появата на сериозни състояния като:

 • Сърдечно-съдови заболявания;
 • Мускулно-скелетни заболявания;
 • Някои видове онкологични заболявания;
 • Диабет и други.

Как може да се редуцира наднорменото тегло?

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да бъдат предотвратими или намалени. Някои от начините са:

 • Ограничаване на общите мазнини и захари за сметка на консумацията на плодове и зеленчуци;
 • Редовна физическа активност;
 • Намаляване на стреса, водещ до прекомерна консумация на храна.[1]

Хранителните добавки също могат да помогнат при борбата с излишните килограми. Доказано е, че лекарствените гъби са най-силните природни имуномодулатори, но те имат и силни детоксикиращи и хепатопротективни свойства. Също така могат да регулират метаболизма.

Ямакиро+ - продукт с 4 лекарствени гъби за отслабване

Кои са най-подходящите гъби при борба със затлъстяването?

В света са познати различни видове лекарствени гъби, но четири от тях се отличават със силното си действие върху черния дроб, метаболизма и кръвната захар. Те са чудесен помощник в битката с килограмите.

 • Мейтаке – високото съдържание на бета-глюкани в Мейтаке я правят отличен избор за подкрепа на имунната система. Освен това гъбата има свойството да намалява нивата на кръвната захар. Тя може да намали глада и да помогне за отслабването.
 • Шийтаке – бета-глюканите, стеролите и еритаденинът в гъбите Шийтаке могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар и за борба с високия холестерол. Освен това лекарствената гъба подкрепя баланса на чревните бактерии и подпомага храносмилането.
 • Рейши – съединенията в гъбата имат хепатопротективен ефект и засилват обмяната на веществата в организма. Също така гъбата помага за изчистване от натрупаните токсини.
 • Кордицепс – виталната гъба има енергизиращ ефект и може да помогне за подобряване на физическата активност. Също така Кордицепс подобрява метаболизма и подпомага здравословното отслабване.[2]

Поддържането на здравословно тегло е най-добрият начин за предпазване от развитието на множество заболявания.

Поддържане на здравословно тегло
Поддържане на здравословно тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването са обратими, но заболяванията, до които могат да доведат, не са. Никога не е късно да се направят промени и да се води по-здравословен начин на живот.

Ако сте решили да приемате лекарствени гъби под формата на хранителни добавки, за профилактика или при вече установено заболяване е препоръчително да се консултирате с лекар-микотерапевт.

Източници:

 1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight
 2. https://mycointegrative.co.uk/overweight-mushrooms-could-be-the-answer/
 3. https://www.healthline.com/nutrition/10-causes-of-weight-gain

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *