Непознатите свойства на Полипорус
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Полипорус (Polyporus umbellatus) е лекарствена гъба, която расте върху изсъхналите корени на букови, кленови и кестенови дървета. Полипорус се използва в традиционната китайска медицина от около 4 000 години. Най-често се употребява за урологични заболявания, поради свойствата му да премахва отока и задържането на вода. Също така може да послужи като природен антибиотик при някои урологични възпаления.

Терапевтичните качества на Полипорус са записани в най-ранните източни медицински документи.

В хранителния състав на Полипорус влизат:

  • Бета глюкани – поддържат имунната система и предотвратяват развитието на инфекции;
  • Протеогликани – протеини, които подпомагат изграждането на съединителна тъкан;
  • Тритерпени – спомагат за поддържане имунната система, намаляване на възпалението и насърчаване на здрава кожа;
  • Минерали, калий, желязо, манган и цинк;
  • Витамини от групата В;
  • Ергостерол – предшествените на витамин D и други.

Хранителен състав на Полипорус

Основни ползи от лекарствената гъба Полипорус

Противотуморен ефект

Различни проучвания доказват противотуморното действие на полизахаридите в лекарствената гъба. Полипорус е полезен за намаляване честотата на следоперативните рецидиви при рак на пикочния мехур. Също така е установено, че гъбата може да има цитотоксичен ефект срещу клетъчните линии на цервикален и стомашен карцином и рак на дебелото черво.

Диуретичен ефект

Полипорус има силно диуретично действие и се използва при задържане на течности и отоци. Клинични проучвания доказват, че лекарствената гъба е ефективна при терапии на пиелонефрит, нефрит и урологични камъни без да има странични ефекти. На много места се среща описание на употребата на Полипорус при камъни в бъбреците.

Антиоксидантен ефект

В проучване е доказано, че Полипорус предпазва червените кръвни клетки от хемолиза (унищожаване). Също така е установено, че полизахаридите в лекарствената гъба подобряват клетъчния имунитет и предпазват от оксидативен стрес.

Научни изследвания за ползите на Полипорус

Имуномодулиращ ефект при онкологични заболявания

Доказано е, че полизахаридите във виталната гъба подобряват активността на имунните клетки, които се борят с онкологичните заболявания. Екстрактът от лекарствената гъба може да предотврати растежа и развитието на клетките на някои видове рак.

Антимикробен ефект

Различни проучвания доказват силното антимикробно действие на Полипорус. Екстракт от лекарствената гъба може да потисне развитието на хепатитен вирус тип В и човешки имунодефицитен вирус (ХИВ). Също така може да се използва срещу кандида, Ешерихия коли и Хламидия.

Други ползи от Полипорус

Освен множеството ползи, които Полипорус носи за здравето има ползи и за красотата. Доказано е, че гъбата може да насърчи растежа на косата. Изолирани са три съединения, които подпомагат възстановяването на косата – ацетосирингон и полипопрустерон А и В. В in vitro проучване е доказано, че малко количество екстракт от лекарствената гъба на ден може засили растежа на косата и да я възстанови.

Полипорус за красива коса

Преди закупуване и прием на хранителни добавки от лекарствени гъби е добре да се направи консултация със специалист-микотерапевт. Специалистите могат да преценят кои добавки са подходящи в конкретния случай и в какви дози да се приемат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *