Първи симптоми на рак на шийката на матката и кога да посетим лекар?
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Част от първите симптоми на рак на шийката на матката могат да включват необичайно вагинално кървене между менструациите или след менопаузата, както и по време или след полов контакт. Също така може да се усетят промени във вагиналното течение, болка в долната част на гърба, в таза или в долната част на корема.

Какво е ракът на маточната шийка?

Рак на маточната шийка всъщност е неконтролируем клетъчен растеж в шийката на матката. Различни щамове на човешки папилома вирус (HPV) играят основна роля в развитието на различните видове рак на маточната шийка. Когато тялото е изложено на заразяване с HPV имунната система обикновено служи като щит, за да не се развие вируса. В някои случаи вирусът може да оцелее с години и да допринесе за това някои цервикални клетки да се превърнат в ракови.

Женска репродуктивна система
Женска репродуктивна система

Какви са първите симптоми на рак на шийката на матката?

Важно е да се отбележи, че често първите симптоми на рак на маточната шийка могат да бъдат сбъркани с тези на други здравословни проблеми и да бъдат неглижирани. Изключително важно е да се посети лекар, ако имате някое от следните оплаквания:

  • Вагинално кървене след полов акт, между менструациите или след менопауза;
  • Менструално кървене, което е по-обилно и с по-голяма продължителност от обичайната;
  • Воднисто, кърваво вагинално течение, често придружено от лоша миризма;
  • Болки в таза, понякога и по време на полов акт.

Ако сте пропуснали първите симптоми на рак на маточната шийка, бъркайки ги с друго неразположение, то при разпространение на раковите клетки може да усетите:

  • Трудно или болезнено уриниране с наличие на кръв в урината;
  • Диария или болка и кървене от ректума;
  • Умора, загуба на тегло и апетит;
  • Тъпа болка в гърба и таза или подуване на краката;
  • Общо усещане за неразположение.

Към какъв специалист да се обърнете при първи симптоми на рак на шийката на матката?

Профилактичните прегледи при гинеколог са от голямо значение, но ако усещате неразположение или някакъв симптом на заболяване трябва незабавно да си запишете час при специалист, за да се отхвърли или потвърди диагнозата. Вашият личен лекар може да Ви насочи към гинеколог, който да проведе преглед и да назначи необходимите изследвания.

Какво да правите при установен рак на шийката на матката?

Ако след редица изследвания назначени от специалист се открие рак на маточната шийка ще бъдете насочени към онко-гинеколог, който да назначи терапия.

Също така има алтернативни методи за терапия, които са съвместими с конвенционалната медицина и дават добри резултати. Лекарствените гъби са едни от най-силните природни продукти в борбата с онкологичните заболявания. Предписани от специалисти-микотерапевти, те могат да помогнат на организма в борбата с рака и страничните ефекти от химио- и лъчетерапията.

Хранителни добавки с лекарствени гъби при рак на шийката на матката
Хранителни добавки с лекарствени гъби при рак на шийката на матката

За да се предпишат подходящите гъбени продукти е необходимо да се проведе консултация с микотерапевт, който въз основа на медицинските документи преценява кои са подходящи и в какви дози.

Най-важното е да не чакате да усетите първите симптоми на рак на маточната шийка, а редовно да посещавате профилактични прегледи и да намалите рисковите фактори за развитие на заболяването като: тютюнопушене, отслабена имунна система и рискови полови контакти.

Коментар към статията “Първи симптоми на рак на шийката на матката и кога да посетим лекар?

  1. Много изчерпателна статия! Помогна на моя близка в решението й да посети специалист!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *