Невероятните ползи от чесъна при рак и слаб имунитет
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Чесънът е ароматна подправка, която се използва от векове в световната кулинария. Освен че добавя приятен вкус към ястията има и много здравословни ползи от чесъна.  Редица проучвания установяват, че растението има мощни антибактериални и антиоксидантни свойства. Високото съдържание на активни компоненти с установено противотуморно действие прави чесъна изключително полезен помощник при борбата с различни онкологични заболявания.

Ползи от чесъна при превенцията на онкологични заболявания

Популационни проучвания установяват, че множеството ползи от чесъна се изявяват при хора, консумиращи по-голямо количество от него редовно. При тях е намален рискът от развитие на следните видове рак:

 • Рак на стомаха;
 • Рак на дебелото черво;
 • Рак на панкреаса;
 • Рак на хранопровода;
 • Рак на гърдата;
 • Рак на простатата.

Биоактивните компоненти в чесъна го превръщат в мощно противовъзпалително, антибактериално и противовирусно природно средство. Тези съединения подпомагат възстановяването на здравите клетки, забавят растежа на раковите клетки и предотвратяват образуването на канцерогенни вещества в организма.

Едни от основните биоактивни съединения в чесъна са:

 • Алицин – Вещество с изразен антибиотичен и противогъбичен ефект.
 • Флавоноиди – Растителни пигменти с мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Тези съединения се борят с рака, като предотвратяват клетъчните мутации.
 • Селен и алил сулфиди – Растителни съединения, които възпрепятстват увреждането на клетките и стимулират тяхното възстановяване.

Проучвания относно множеството ползи от чесъна при борбата с онкологични заболявания:

Според проучване, проведено през 2019 г. в Китай, чесънът инхибира (потиска) пролиферацията на раковите клетки и блокира туморната ангиогенеза при рак на стомаха. Компонентите на растението увеличават скоростта на апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на раковите клетки. Също така редовната употреба на чесън увеличава значително преживяемостта на пациентите.

Раковата кахексия (синдром, който включва загуба на тегло и мускули) е проблем, който трудно може да бъде решен единствено с добавянето на допълнителни калории към диетата. Изследвания показват, че сярното съединение аджоен, открито в натрошения чесън, може да бъде потенциална терапия за намаляване на раковата кахексия. Доказано е, че това вещество намалява възпалението и насърчава производството на специфичен протеин, който подхранва мускулите. [1]

Ползи от чесъна в подкрепа на здравето

При настинки и грип

Чесънът подпомага работата на Т-клетките. Тези имунни клетки се борят с вирусните инфекции като грип и настинка. Учени от Университета на Флорида доказват, че приемането на екстракт от чесън помага за намаляване на симптомите при грип и настинка, тъй като засилва имунния отговор към заболяването и подпомага по-бързото възстановяване на организма.

Оксидативен стрес

Високото съдържание на антиоксиданти в чесъна подпомага тялото при борбата с оксидативния стрес. Ползи от чесъна има и върху функцията на надбъбречните жлези, които произвеждат кортизол – хормон на стреса. По този начин билката намалява умората и подобрява енергийния баланс в тялото. Също така е доказано, че употребата на чесън може да предотврати натрупването на тежки метали в организма и защитава от тяхното пагубно действие върху организма.

Слаб имунитет

Сярата в чесъна помага на тялото да абсорбира микроелемента цинк, съединение с доказано имуностимулиращо действие. Цинкът  се съдържа във високи концентрации в пълнозърнестите храни като кафяв ориз и пълнозърнест хляб. [2]

Сърдечно-съдови проблеми

Проучване от 2019 г. установява, че има ползи от чесъна и при сърдечно-съдовите заболявания. Приемането на чесън може да понижи кръвното налягане и да подобри кръвообръщението при хора с хипертония.

Научен доклад от 2013 г. показва, че чесънът намалява нивото на липидите в кръвта, което води до понижаване на лошия холестерол и до по-малък риск от натрупване на плаки в кръвоносните съдове. [3]

Комбинираното действие на чесъна върху холестерола и кръвното налягане, както и антиоксидантния му ефект, намалява драстично риска от неврологични заболявания като болест на Алцхаймер и деменция.

Количеството чесън, което е необходимо за постигане на ползотворен ефект при всеки човек е различен, но добавянето на тази ароматна подправка към ястията е отличен избор за поддържане на нашето здраве.

Източници:

 1. www.verywellhealth.com/garlic-reduces-your-cancer-risk-430030
 2. www.everydayhealth.com/cold-flu-pictures/ways-garlic-boosts-immunity.aspx
 3. https://www.businessinsider.in/science/health/news/5-major-health-benefits-of-garlic-from-boosting-your-immune-system-to-lowering-cholesterol/articleshow/84623993.cms

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *