Терапевтичното действие на Пау Д'Арко при рак на гърдата
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Пау Д‘арко (Pau D’Arco), познато още като мравчено дърво, е голямо вечнозелено дърво с лилави цветове, което расте в Амазония.  Неговото благотворно влияние върху организма е известно на човечеството от векове. Високото съдържание на съединенията лапахол и бета-лапахон прави Пау Д‘Арко изключително силен противораков продукт, с особено изявено действие при борбата с рак на гърдата. Също така съединенията в мравченото дърво имат мощни антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Пау Д‘Арко при борбата с онкологични заболявания

Основният и най-проучван биоактивен компонент на Пау Д‘Арко е бета-лапахонът. Според множество проучвания съединението има свойството да:

 • Блокира пътищата за възстановяване на ДНК, които помагат на туморите да оцелеят и предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на раковите клетки.
 • Потиска производството на протеин в раковите клетки и така възпрепятства тяхното размножаване.
 • Увеличава активността на гените, които участват в борбата с рака.
 • Увеличава кислородните съединения в раковите клетки и така помага за тяхното разграждане.[1]

Пау Д‘Арко при NQO1-позитивен рак на гърдата

Бета-лапахонът в мравченото дърво има силен ефект при рак на простатата, левкемия и рак на гърдата. Активното вещество блокира естрогенните рецептори и активира естествените клетки убиици на имунната система. Доказано е, че бета-лапахонът проявява антипролиферативен ефект в клетъчните линии на рак на гърдата. Той също така намалява активността на гена NQ01, който е по-активен в раковите клетки, отколкото в нормалните.[2]

NQO1 е свързващ протеин, който е драстично повишен при активни онкологични заболявания. Научно доказано е, че бета-лапахонът в Пау Д‘Арко влияе директно върху експресията на протеина. По този начин повлиява ефективно върху туморното развитие и разпространение при рак на гърдата. Това доказва, че активни биокомпоненти в Пау Д‘Арко могат да бъдат ефективна терапия при NQO1-позитивен рак на гърдата.[3]

Пау Д‘Арко при тройно-негативен рак на гърдата

Научни иследвания доказват, че Пау Д‘Арко инхибира растежа и инициира апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на клетки на тройно-негативен рак на гърдата (ER+MCF-7). Антипролиферативните ефекти на мравченото дърво се дължат на взаимодействието му с реагиращите на естроген гени и с регулирането на специфични апоптозни гени. Тези проучвания показват, че активните съставки на мравченото дърво могат да допълват успешно ендокринната терапия при тройно-негативен рак на гърдата.[2]

Допълнителни ползи от Пау Д‘Арко

 • Отслабване – Пау Д‘Арко намалява триглицеридите в мастните клетки и предотвратява натрупването на мазнини и наддаването на тегло.
 • Възпаление – бета-лапахонът в Пау Д‘Арко има силно противовъзпалително действие. Той блокира основния ензим, който допринася за възпалението в имунните клетки. Също така увеличава броя на цитокините (клетки на имунната система, които се борят с възпалителните процеси).
 • Алергии – мравченото дърво има силен противоалергичен ефект, тъй като намалява веществата, участващи в алергичните реакции – Хистамин, IgE, IL4 (всички Th2) иIFN-гама (Th1).
 • Защита на мозъка – бета-лапахонът защитава митохондриите, които поддържат мозъчната функция и енергииния баланс.
 • Бактериални и вирусни инфекции – активните съставки в Пау Д‘Арко действат като природни антибиотици. Доказано е, че съединенията спират растежа и разпространението на над 10 различни щама чревни бактерии. В същото време те не увреждат нормалната чревна флора. Бета-лапахонът се бори с вируси, бактерии и гъбички, трудно лечими с конвенционални антибиотици.
 • Антиоксидант – биоактивните компоненти в Пау Д‘Арко повишават антиоксидантните ензими в организма. Така предпазват тялото от оксидативния стрес и последващите го заболявания. Антиоксидантното действие на растението може да се сравни с това на Витамин Е.[1]

Пау Д‘Арко е мощен природен продукт, който може да подпомогне борбата с рака и множество тежки заболявания. Мравченото дърво е и силно противовъзпалително, антивирусно и антиоксидантно средство. То също така е чудесен помощник за профилактика при здрави хора.

Източници:

 1. https://supplements.selfdecode.com/blog/pau-darco-tree/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19578798/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28578385/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *