Ползи от приема на лекарствената гъба Шийтаке
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Шийтаке (Lentinula edodes) е една от най-известните лекарствени гъби. В Азия гъбата се счита за „суперхрана“, а екстрактът ѝ се цени поради множеството ползи, които носи за човешкото здраве.

В миналото гъбата Шийтаке се е използвала при затруднено дишане, висок холестерол, умора и ниско либидо. С течение на времето са проведени много изследвания и експерименти, които доказват, че Шийтаке оказва благотворно влияние и при редица други здравословни проблеми.

Основни ползи от употребата на лекарствената гъба Шийтаке

Шийтаке в подкрепа на сърдечно-съдовата система

Шийтаке в подкрепа на сърдечно-съдовата система

Биоактивните съединения в Шийтаке имат свойството да подпомагат намаляването на лошия холестерол, което подобрява функцията на сърцето.

Основните съединения, които влияят на холестерола са:

  • Бета глюкани – това са полизахариди, които се намират в клетъчните стени на гъбата и са изключително полезни за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система;
  • Стероли – те са вещества, които блокират усвояването на холестерола и помагат за намаляване на LDL (лошия холестерол в кръвта);
  • Еритаденин – фитохимикал, който има свойството да разгражда холестерола.

В комбинация, тези съединения подобряват здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Шийтаке при проблеми с имунната система

Имунната система защитава организма от чужди нашественици като микроби, вируси и токсини. Изключително важно е тя функционира правилно, за да е защитен човек.

Различни проучвания доказват имуноподдържащите свойства на лекарствената гъба Шийтаке. Приемът на екстракт от Шийтаке подобрява имунната функция, което се дължи на високото съдържание на бета глюкани. При прием на гъбата се подобрява клетъчното активиране и се увеличава производството на имуноглобулин. Също така нивата на C реактивен протеин (CRP) могат да бъдат понижени.

Богатият на бета глюкани екстракт от Шийтаке може да увеличи производството на B-клетките. Тези клетки имат важна роля в производството на антитела, борещи се с бактерии и вируси.

Шийтаке при оксидативен стрес

Доказано е, че лекарствената гъба е богата на антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали и предпазват от оксидативен стрес.

Свободните радикали са нестабилни молекули, съдържащи кислород, които причиняват увреждане на клетките и допринасят за развитието на различни заболявания.

Различни изследвания показват, че освен силни антиоксидантни свойства, Шийтаке притежава и мощно противовъзпалително действие.

Шийтаке при онкологични заболявания

Шийтаке при онкологични заболявания

Лекарствената гъба съдържа лентинан, полизахарид, който може да помогне при превенция и борба с онкологичните заболявания. Клетъчни изследвания показват, че лентинанът може да помогне за активирането на имунните клетки, което може да помогне при терапия на ракови заболявания.

Смята се, че лентинанът може да потисне развитието на ракови клетки и да подобри имунната система при химиотерапия. Екстрактът от Шийтаке е подходящ като допълваща терапия към конвенционалните противоракови терапии.

При микробна активност

Различни проучвания установяват, че екстрактът от лекарствената гъба има силен антимикробен ефект. Също така е изключително ефективен срещу гъбични патогени. Смята се, че антимикробните ползи от гъбата могат да въздействат върху устната кухина и да помогнат за намаляване на образуването на кариеси. Лабораторно проучване установява, че гъбата ефективно намалява пародонталните бактерии.

Други ползи от лекарствената гъба

Шийтаке помага за регулиране на кръвната захар

  • Подпомага борбата с умората и повишава енергийните нива;
  • Подобрява храносмилането и помага за поддържането на здрав микробиом;
  • Помага за управление на кръвната захар и за поддържането на здравословно тегло след настъпване на менопауза;
  • Подкрепя организма при бактериални и вирусни инфекции.

За да сте сигурни, че Шийтаке е правилната гъба за Вашето здравословно състояние направете консултация със специалист-микотерапевт.

Лекарствена гъба Шийтаке на Хавлик с 20% намаление

Източници:

  1. https://www.earthfedmuscle.com/blogs/articles/5-key-health-benefits-of-shiitake-mushroom
  2. https://betterme.world/articles/benefits-of-shiitake-mushrooms/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *