Световен ден без тютюнопушене
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

На 31 май всяка година СЗО и защитниците на общественото здраве по света се събират, за да отбележат Световния ден без тютюнопушене. Тази година мотото е „Имаме нужда от храна, не от тютюн“.

Глобалната кампания за 2023 г. има за цел да повиши осведомеността относно алтернативното производство на култури и възможностите за маркетинг на тютюнопроизводителите и да ги насърчи да отглеждат устойчиви, питателни култури. Освен това ще има за цел да разкрие усилията на тютюневата индустрия да се намеси в опитите за заместване на отглеждането на тютюн с устойчиви култури, като по този начин допринася за глобалната хранителна криза.

Тютюнопушене – какво показва статистиката?

Всяка година жертвите на тютюнопушенето възлизат на повече от 8 милиона. Повече от 7 милиона от смъртните случай са в резултат на директна употреба на тютюн, докато около 1,2 милиона са непушачи, изложени на вторичен дим.

Над 80% от 1,3 милиарда души, употребяващи тютюн в света, живеят в страни с ниски и средни доходи.

Тютюнопушене - разпределение по държави
Тютюнопушене – статистика според държавите

През 2020 г. 22,3% от световното население е употребявало тютюн, 36,7% от всички мъже и 7,8% от жените в света.

Тютюнопушене - статистика според пола
Тютюнопушене – статистика според пола

За да се справят с епидемията от тютюнопушене, държавите-членки на СЗО приеха Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна (РККТ на СЗО) през 2003 г. В момента 182 страни са ратифицирали този договор.

Всички форми на тютюн са вредни и няма безопасно ниво на излагане на тютюнев дим. Пушенето на цигари е най-често срещаната форма на употреба на тютюн в световен мащаб. Други форми са тютюн за водна лула, различни бездимни тютюневи изделия, пури, пурети, тютюн за свиване на цигари, тютюн за лула, биди и кретекс.

Икономическите разходи от употребата на тютюн са значителни и включват значителни разходи за здравеопазване за лечение на болестите, причинени от употребата на тютюн, както и загубения човешки капитал, който е резултат от заболеваемостта и смъртността, дължащи се на тютюна.

Вреди и последствия за здравето от тютюнопушенето

Различни изследвания доказват пряката връзка между тютюнопушенето и увеличения риск от исхемична болест на сърцето, инсулт и рак.

Доказано е, че пушенето уврежда кръвоносните съдове и води до стесняването им. Също така сгъстява кръвта, което кара сърцето да бие по-бързо и повишава кръвното налягане. Има опасност от появата на съсиреци и в следствие на тях – инсулт.

Спрете тютюнопушенето и останете здрави
Спрете тютюнопушенето и останете здрави

Тютюнопушенето може да причини и белодробни заболявания, като уврежда дихателните пътища и малките въздушни торбички (алвеолите), намиращи се в белите дробове. То може да доведе до развитието на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), емфизем и хроничен бронхит. Също така се смята, че може да е причината за повечето случаи на рак на белия дроб.

Освен в белия дроб, тютюневият дим може да причини рак и в устата и гърлото (устната кухина и фаринкс), хранопровода, ларинкса, бронхите и трахеята и други. Може да е причина за появата на онкологично заболяване в почти цялото тяло.

Тютюнопушенето е причината за множество общи неблагоприятни ефекти върху тялото, включително възпаление и намалена имунна функция.

Спиране и отказване на цигарите

Изключително важно е възможно най-скоро всеки пушач да се откаже от вредния навик, за да намали нанесените вреди и да предотврати нови и по-сериозни заболявания.

Има различни методи за отказване от цигарите, но най-важно е да имате силно желание и вътрешна мотивация да го направите.

Когато започнете е добре да се отървете от всички кутии с цигари около вас, да изхвърлите пепелници, хартийки за завиване, тютюн, рекламни брошури и всичко свързано с пушенето. Има различни никотин-заместителни терапии под формата на дъвки, спрейове или лепенки, които могат да Ви помогнат при спиране на цигарите.

Може да намалите употребата постепенно или да си изберете ден и да спрете тютюнопушенето рязко. Опитът показва, че рязкото спиране има по-голяма успеваемост.

Най-ефикасният метод, които ние познаваме е чрез германския апарат BICOM. Той е лесен и удобен начин да се намали и премахне зависимостта към никотина. Терапията е високоефективна, безболезнена и без нежелани странични ефекти.

Биорезонансна терапия при тютюнопушене
Биорезонансна терапия при тютюнопушене

Доказано е, че биорезонансната терапия е успешен и ефикасен метод за борба с никотиновата зависимост. Този метод е помогнал на стотици пушачи от цяла Европа да оставят цигарите завинаги.

За повече информация и записване на час: 0878 790 337 – д-р Димова.

Коментар към статията “Световен ден без тютюнопушене

  1. Здравейте! Не знаех за терапията с вашия апарат! Ще препоръчам на сестра ми да опита, страстен пушач е!

    С уважение,
    В. Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *