Ползи от приема на куркумин
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Куркумата е ярка жълто-оранжева подправка, често срещана в индийската и азиатската кухня. Освен това от векове тя се използва и като лекарство за различни проблеми. Лечебните ѝ свойства се дължат на полифенолът куркумин, който има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Действие на куркумин при различни състояния

Възпаления

Възпалението се появява когато имунната система реагира на различни дразнители. Обикновено зоната на възпаление се подува, зачервява и е болезнена. В някои случаи имунната система не функционира правилно и възпалението става хронично.

Различни изследвания доказват, че куркуминът има силни противовъзпалителни свойства. Също така намалява увреждането от оксидативния стрес.

Куркуминът може да бъде изключително ефикасен при хронични възпалителни състояния като ревматоиден артрит, псориатичен артрит и остеоартрит. Полифенолът инхибира много от медиаторите на възпалението и намалява симптомите на артрита, включително и болката.

Наднормено тегло

Корен от куркуминНаднорменото тегло може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и други.

Множество проучвания доказват ползата от куркумина за регулиране на липидния метаболизъм и управлението на теглото. Той повишава инсулиновата чувствителност и потиска множество процеси, които са отговорни за натрупването на мастна тъкан.

Освен това куркуминът понижава глюкозата в кръвта и подобрява гликемичната регулация, което го превръща в подходящо помощно средство при пред-диабетни и диабетни състояния.

Кожни проблеми

Кожата е най-важният орган в човешкото тяло. Тя е защитната стена на тялото, предпазващо от вредни влияния и регулираща телесната температура. Много хора страдат от различни кожни проблеми като акне, псориазис, екзема и други.

Куркуминът доказано подобрява синтеза на колаген и ускорява възстановяването на тъканите. Също така намалява оксидативния стрес, свързан с появата на възпалителни заболявания на кожата.

Разреждане на кръвта

Кръвни съсиреци се появяват, когато тромбоцитите се събират на увреденото място, за да запушат областта. Това е нормална телесна реакция, но в някои случаи здравословното състояние на човек изисква разреждане на кръвта, за да се предотвратят запушвания.

Куркуминът е доказал потенциала си на антикоагулант. Той влияе на няколко етапа от процеса на коагулация, включително тромбоза и хемостаза.

Други заболявания, които могат да се повлияят от куркумин

 • Рак

  Множество проучвания върху потенциала на куркумина при рак доказват, че той може да се насочи селективно към раковите клетки и да инхибира образуването и растежа на тумора. Също така куркуминът може да помогне за облекчаване на страничните ефекти при химио- и лъчетерапия като възпаление и болка.

 • Високо кръвно налягане

  Куркуминът може да е от полза за стабилизиране на кръвното налягане и предотвратяване на хипертония. Освен това полифенолът показва способност да подобрява съдовата ендотелна функция и да модулира кръвното налягане, което намалява с възрастта.

 • Алцхаймер и деменция

  Куркуминът може да бъде от полза за профилактика и предотвратяване на появата на деменция и болест на Алцхаймер. Куркуминоидите могат да помогнат за намаляване на натрупването на бета-амилоидна плака в мозъка и намаляване на невровъзпалението, два от ключовите биомаркери, свързани с развитието на Алцхаймер.

 • Синдром на раздразнените черва

  Куркумин на прах показва потенциал за намаляване на тежестта на заболяването и ограничава симптомите като коремна болка, подуване на корема и запек.

  Също така куркуминът е подходящ и при улцерозен колит и болест на Крон. Той може да регулира нивата на провъзпалителните маркери, свързани с хронични и рецидивиращи проблеми в стомашно-чревния тракт.

Др. Биомастер Куркумин х40 - продукт с максимално висока бионаличност

Приемът на куркумин може да бъде от полза и при:

 • Заболявания на щитовидната жлеза;
 • Болест на Паркинсон;
 • Диабет;
 • Фибромиалгия;
 • Синдром на хроничната умора;
 • Алергии и астма;
 • Тревожност и депресия;
 • Мигрена и други.

В почти всяко проучване екстрактът от куркума показва висока ефективност без странични ефекти дори при високи дози.

Ако обмисляте да добавите куркумин към режима си се консултирайте със специалист.

Източник:

 1. https://divinitynutra.com/health/turmeric-benefits/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *