Рейши и Кордицепс- помощниците в борбата с рак на белия дроб
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Едно от най-често срещаните онкологични заболявания е рак на белия дроб. Въпреки, че все още не са установени всички причинители на този вид онкологично заболяване, се смята, че тютюнопушенето и замърсеният въздух са двата основни фактора. Риска от развитие на рак на белия дроб се увеличава с продължителността на времето и броя на цигарите.

Карциномът на белия дроб обикновено не проявява симптоми в ранен стадий. Признаци се появяват едва в напредналата му форма. Част от симптомите са:

 • Хронична кашлица;
 • Храчки примесени с кръв;
 • Задух;
 • Болка в гърдите;
 • Отслабване.

Конвенционалната медицина предлага няколко възможности за борба с коварното заболяване. Някои от тях са хирургия, химио- или лъчетерапия, таргетна терапия или комбинация от няколко вида.[1]

Освен класическите терапии за борба с онкологични заболявания, хората от векове използват природните ресурси като алтернативен метод за лечение. Виталните гъби са едни от най-известните и силни природни имуномодулатори.

Учените наричат лекарствените гъби „биотерапевтици“ от ново поколение

Множество изследвания са насочени към благотворното влияние на медицинските гъби върху здравето. Виталните гъби се използват от векове за терапия на различни състояния. Те имат мощно антиоксидантно, имуномодулиращо, противовъзпалително и противораково действие.

Рейши при рак на белия дроб

Рейши при рак на белия дроб

Рейши (Ganoderma lucidum) e една от най-известните лекарствени гъби. Тя е използвана от векове в Източна Азия и е доказано ефективна при терапия на различни видове тумори.

При научни изследвания е доказано, че Рейши успешно предотвратява пролиферацията на ракови клетки на белия дроб. Също така екстрактът от плодното тяло гъбата предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на клетките на рака.[2]

Рейши влияе директно върху дихателната система и подобрява усвояването на кислорода, което значително помага при хора с респираторни проблеми.

Прочетете повече за Рейши екстракт на Др. Биомастер.

Кордицепс при рак на белия дроб

Кордицепс (Cordyceps sinensis) инхибира туморния растеж и блокира S-фазата на клетъчния цикъл. Кордицепс има силно противотуморно действие и добър директен терапевтичен ефект при пациенти с рак на белия дроб. Екстрактът от гъбата инхибира клетъчната пролиферация и ангиогенезата в клетките на рака. Също така предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в раковите клетки. Лекарствената гъба възстановява увредената имунна функция и насърчава възстановяването на костен мозък след химио- и лъчетерапия. Също така Кордицепс стимулира производството на Т-клетки (клетките на имунната система, които обуславят противотуморния имунитет).[3]

Кордицепс при рак на белия дроб

Комбинираната употреба на двете лекарствени гъби доказано инхибира туморния растеж, ангиогенезата и клетъчната пролиферация. Освен това действат синергично с прилаганите химиотерапевтични схеми, като минимализират страничните ефекти и подобряват качеството на живот при пациенти с рак на белия дроб.

Прочетете повече за Кордицепс екстракт на Др. Биомастер.

Няма сигурен начин за предотвратяване на белодробен карцином, но риска може да бъде намален значително, ако спазвате следните препоръки:

 • Без тютюнопушене – най-добрият начин за предпазване от тежки дихателни заболявания е да се преустанови тютюнопушенето. Също така не трябва да се излагате на тютюнев дим.
 • Замърсен въздух – избягвайте излагането за продължително време на въздух замърсен с прахови частици и тежки метали.
 • Здравословен начин на хранене – за да поддържате организма в добро състояние е добре да увеличите приема на плодове и зеленчуци. Витамините и минералите, съдържащи се в тях подпомагат работата на имунната система.
 • Физическа активност – редовната физическа активност поддържа тялото, сърдечно-съдовата и дихателна система в добро състояние.[4]

Източници:

 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lung-cancer/symptoms-causes/syc-20374620
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30806298/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21382957/
 4. https://www.heraldopenaccess.us/openaccess/applications-of-cordyceps-sinensis-in-cancer/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *