Световен ден за борба с туберкулозата
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Всяка година на 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. На тази дата през 1882 г. д-р Робърт Кох открива бактерията Mycobacterium tuberculosis, която причинява туберкулоза (ТБ).

Световният ден за борба с туберкулозата цели да повиши осведомеността за въздействието на болестта в световен мащаб. Учени от целия свят споделят успехите си в превенцията и контрола на заболяването и отбелязват препятствията към елиминирането ѝ.

Какво е туберкулоза?

Туберкулозата е бактериална инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път. Заболяването засяга главно белите дробове, но може да засегне и други органи, включително корема, жлезите, костите и нервната система.

Симптомите на заболяването са:

 • Отслабване;
 • Нощно изпотяване;
 • Висока температура;
 • Умора и отпадналост;
 • Загуба на апетит;
 • Отоци по шията;
 • Кашлица, продължаваща повече от 3 седмици и придружена с кръв.
Консултация при туберкулоза
Консултация при туберкулоза

Туберкулозата, засягаща белите дробове е най-заразният тип. При повечето здрави хора имунната система, която е естествената защита на тялото срещу инфекции и болести, убива бактериите и не позволява развитие на симптоми.

В някои случай имунната система не може да убие бактериите, но предотвратява разпространението им. Това състояние е известно като латентна туберкулоза и не е заразно.

Ако бактериите останат в тялото и се развие инфекция, тя може да се разпространи в белите дробове или други части на тялото. В рамките на няколко седмици или месеци се развиват симптоми и тогава туберкулозата вече е активна.

Латентната туберкулоза може да се развие в активна, ако имунната система отслабне.

Лечение на туберкулозата има, но е тежко и продължително. Тъй като някои форми на туберкулоза са резистентни към определени антибиотици, се използват различни видове в продължение на 6 месеца.

Кои хранителни добавки са подходящи при туберкулоза?

Пау Д‘Арко

Пау Д`Арко на Доктор Биомастер

Продуктът Пау Д‘Арко има силно антибактериално, антивирусно и противогъбично действие, което стимулира имунната система да се бори с различни заболявания. Активните съставки в него стимулират макрофагите, които се борят с болестите и значително повишава ефективността на имунната система. Антимикробните му свойства го превръщат в подходящо средство в борбата с Candida albicans, Aspergillus, Staphylococcus, Streptococcus, Хеликобактер пилори, бруцела, туберкулоза, пневмония, и дизентерия.

Куркумин

Куркумин на Доктор Биомастер

Куркуминът е широко изследван поради своите фармакологични свойства, включително антимикробно, противовъзпалително, антиоксидантно и антитуморно. Различни изследвания доказват, че куркуминът подобрява резултата при терапия на туберкулозна инфекция. Той модулира широка гама от физиологични процеси и биохимични сигнални пътища и подобрява имунния отговор при туберкулоза. Всички изследвания сочат, че има силно антимикобактериално и противотуберкулозно действие.

Шийтаке

Шиитаке екстракт на Доктор Биомастер

Лекарствената гъба Шийтаке съдържа биоактивния полимер лентинан, който има свойството да модулира имунния отговор. Също така гъбата съдържа големи количества бета-1,3-D-глюкан, витамин Б12 и 37 активни ензима. Имуномодулиращите свойства на Шийтаке са особено ефективни при различни видове онкологични заболявания и при резистентна на антибиотици туберкулоза.

Кордицепс

Кордицепс екстракт на Доктор Биомастер

Кордицепс има дълга история на употреба в Китай като „тоник“, вещество, за което се твърди, че укрепва тялото, особено след прекарано заболяване. Използва се и за терапия на бронхит, бъбречна недостатъчност и туберкулоза. Кордицепс има забележителен ефект върху чернодробната, бъбречната, сърдечно-съдовата, дихателната, нервната, сексуалната и имунологичната системи, освен че имат противоракови, антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.

Как да се предпазим от туберкулоза?

 • Ваксинация;
 • Тестване за туберкулозна инфекция при изявени симптоми;
 • Редовно тестване при БЦЖ-ваксинирани лица;
 • Туберкулозен скрининг и изследване на здравния персонал;
 • Тестване по време на бременност;
 • Диагностициране на латентна туберкулозна инфекция и туберкулозно заболяване.

Има начини за предпазване и лечение на туберкулоза. Изключително важно е при проява на симптоми да се вземат навременни мерки. Ако сте решили да приемате хранителни добавки за превенция или терапия на заболяването си направете консултация при лекар-микотерапевт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *