Европейска седмица за борба с рак на шийката на матката
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Всяка година в последната седмица на януари отбелязваме “Европейската седмица за борба с рак на шийката на матката”. Това са дни посветени на повишаването на осведомеността за заболяването, начините за превенция и ранното диагностициране.

Ракът на шийката на матката е четвъртият най често срещан рак при жените. Той е причинен от растеж на анормални клетки в цервикса (маточната шийка).

Най-често срещаният тип цервикален рак е плоскоклетъчният карцином, представляващ около 70% от случаите. Адонокарциномът е по-рядко срещан, в приблизително около 25% и също така е по-труден за диагностициране.

Какво може да причини рак на шийката на матката?

Основните причинители на рак на маточната шийка са различни щамове на човешкия папилома вирус (HPV) и инфекции, предавани по полов път. Смята се, че HPV причинява около 90% от случаите на този вид рак.

Имунната система обикновено не позволява на HPV да навреди. При малък процент от хората обаче имунитета е компрометиран, което позволява на вируса да се задържи в организма. С течение на времето той допринася за развитието и разпространението на ракови клетки.

Инфекции предавани по полов път като хламидия, сифилис, гонорея, ХИВ/СПИН увеличават риска от развитие на HPV и цервикален рак.

Консултация при рак на шийката на матката

Какви са симптомите на цервикалния рак?

Ранният стадий на рака на маточната шийка обикновено протича без признаци. При напреднала форма на рак симптомите могат да бъдат:

  • Вагинално кървене между менструациите или след менопауза;
  • Обилно воднисто кърваво течение с неприятен мирис;
  • Болка в таза.

Имайте предвид, че често първите симптоми на рак на шийката на матката могат да бъдат сбъркани с тези на други здравословни проблеми, но в никакъв случай не бива да бъдат неглижирани. Не допускайте тази грешка като прочетете повече за първите симптоми на рак на шийката на матката.

Как да се предпазим от рак на шийката на матката?

Ваксинацията срещу HPV може да намали риска от развитие на рак на маточната шийка и други свързани с вируса онкологични заболявания.

Рутинните ПАП тестове (цитонамазка) могат да покажат предракови състояния на маточната шийка. По този начин се увеличава шанса за предотвратяване на заболяването. Повечето медицински организации препоръчват редовни ПАП тестове след 21 годишна възраст.

Практикуването на безопасен секс предотвратява предаването на полови инфекции и намалява шанса за развитие на онкологични заболявания.[1]

Ваксинацията срещу HPV предпазва от рак на шийката на матката

Подходящи ли са лекарствените гъби за превенция и терапия на рак на шийката на матката?

Полизахаридите открити в някои видове лекарствени гъби могат да модулират имунната система и са особено полезни при борбата с вирусни инфекции като HPV. Човешкият организъм се бори с близо 100 различни щама на човешкия папилома вирус. Поради тази причина имунната система трябва да работи правилно. Екстракти от виталните гъби Кориолус, Рейши, Майтаке и Мешима не само активират защитните клетки в тялото, но също така намаляват възпалението.

Доказано е, че биоактивните съединения в лекарствените гъби активират и модулират имунната система и по този начин предотвратяват растежа и развитието на клетките при рак на шийката на матката. Тези съединения помагат за увеличаване производството и инфилтрацията на цитотоксични Т-клетки в туморите.

Виталните гъби също помагат за намаляване на страничните ефекти от конвенционалните противоракови терапии и за подобряване качеството на живот при пациенти с онкологични заболявания.

При избора на лекарствени гъби за превенция или терапия на HPV и рак на маточната шийката е изключително важна консултацията със специалист. Опитните лекари-микотерапевти от Доктор Биомастер могат да препоръчат подходящи добавки в зависимост от състоянието на пациента и конвенционалните терапии, които провежда.

Източници:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/symptoms-causes/syc-20352501

Коментари към статията “Европейска седмица за борба с рак на шийката на матката

  1. Здравейте, много поучителна статия. Ползвала съм продуктите и съм доволна. Възнамерявам скоро отново да започна. Ще ми трябва вашата компетентна консултация.

    1. Здравейте, г-жо Николова, Благодарим Ви за позитивния коментар! За нас е изключително важно да имаме обратна връзка от нашите клиенти! Писахме Ви на посочения имейл. Екипът на Доктор Биомастер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *