Световен ден за борба с астмата
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

На 7 май 2024 г. е Световният ден за борба със заболяването астма. Отбелязва се всяка година през месец май, с основна цел, да се повиши информираността за заболяването, методите за лечение и грижата за пациентите в световен мащаб.

Организира се от Глобалната инициатива за астмата (GINA), организация основана през 1993 г. за сътрудничество между Националния институт по сърцето, белите дробове и кръвта, Националния институт по здравеопазване (САЩ) и Световната здравна организация.

През 2024 г. Световният ден на астмата е под надслов „Осведомеността за астмата дава възможности“. От една страна, с цел подкрепа на пациентите как да контролират заболяването и да знаят кога да потърсят медицинска помощ, а от друга – насърчаване на специалистите да повишават своите знания относно начините за намаляване на заболеваемостта и смъртността вследствие на заболяването, предоставяне на точна информация и оптимално лечение.

Според Световната здравна организация1 (СЗО), астмата е едно от най-разпространените незаразни заболявания в световен мащаб, засягащо над 262 милиона души годишно. Регистрират се над 455 000 смъртни случая свързани с усложнения вследствие на заболяването, повечето от които могат да бъдат предотвратени.

 

Какво трябва да знаем за астмата – причини, видове и лечение?

Бронхиалната астма е хронично белодробно заболяване с провокация от възпалително-инфекциозен характер, алергия или стрес. При алергичната астма най-честите отключващи пристъпа дразнители са: домашен прах, плесен, акари, животински косми, спори, полени, химикали и други.

Бронхиална астма

Астматичните пристъпи могат да бъдат предизвикани от токсини от външната или вътрешната среда, хормонални нарушения, физически натоварвания, гастроезофагиален рефлукс и други. Най-често се срещат смесените форми на заболяването.

Клиничната картина при астмата може да бъде различно изявена в зависимост от причините, начина на живот на пациента, хигиенно-диетичния режим и провежданото лечение. Най-тежка е клиничната картина при астматичния пристъп, който ако не бъде своевременно овладян, може да прерасне в астматичен статус – животозастрашаващо състояние, което се лекува само в болнична обстановка.

Лечението на астматичните пристъпи се състои основно в премахване на бронхиалната обструкция. Извънпристъпното лечение може да включва бронходилататори, антиалергични средства, левкотриенови антагонисти, муколитици, секретолитици и кортикостероиди.

 

Приложение на лекарствени гъби при астма

Освен медикаментозното лечение на астма, съществуват и други методи, които най-често се класифицират като алтернативна медицина. Сред тях са и медицинските гъби, използвани от хилядолетия като ефективно средство за подпомагане терапията при различни заболявания. Благодарение на биоактивните си съставки, екстракти от гъбите Кордицепс и Рейши се прилагат успешно при пациенти с астма.

Кордицепс (Cordyceps sinensis)

Лекарствената гъба Кордицепс, намираща широко приложение в традиционната китайска медицина, съдържа полизахариди с мощни противовъзпалителни свойства.

Кордицепс - за облекчаване симптомите на астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Кордицепс – за облекчаване симптомите на астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

Приеман като хранителна добавка, екстрактът от виталната гъба допринася за облекчаване симптомите на астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Според резултати от различни проучвания, екстрактът от Кордицепс може да бъде полезен за подобряване транспортирането на кислород до мускулите – повишаване на физическата издръжливост. Това е една от причините, поради които екстрактът от гъбата Кордицепс се използва все по-често от пациенти с хронични белодробни заболявания, физически активни хора и спортисти.

Рейши (Ganoderma lucidum)

Ganoderma lucidum, по-известна като Рейши, е ценна витална гъба с мощни имуномодулиращи свойства. Според микотерапевтите, екстрактът от гъбата Рейши оказва терапевтичен ефект при заболявания, които засягат белия дроб, като астма и бронхит.

Гъбата Рейши - при заболявания, които засягат белия дроб (като астма и бронхит)
Гъбата Рейши – при заболявания, които засягат белия дроб (като астма и бронхит)

Смятана за най-ценната и широкоспектърна медицинска гъба, Рейши е мощно природно средство за справяне с алергични заболявания, благодарение на силно изразените ѝ антихистаминови свойства. Тези свойства на Рейши са от особено значение за страдащите от хронични и алергични белодробни заболявания.

Биорезонансната терапия с германския апарат BICOM®

Друг алтернативен метод за подпомагане лечението на астма е биорезонансната терапия с германския апарат BICOM®. При първоначалната консултация, на пациента се прави тест, за да се определят основните дразнители – хронични инфекции, стрес, алергени и други. След изчистване на външните дразнители, се провежда специфично лечение, с цел десенсибилизация на организма (намаляване чувствителността на организма към специфични алергени).

Биорезонансна терапия с германския апарат BICOM за подпомагане лечението на астма
Биорезонансна терапия с германския апарат BICOM за подпомагане лечението на астма

Биорезонансната терапия с BICOM® е безопасен, безболезнен и прецизен метод, който може да се прилага без проблем и при малки деца. Важна част от терапията е самосъзнанието на пациентите да спазват препоръките на специалиста за промяна в диетичния режим, ритъма и начина си на живот.

Комплексността от фактори, които могат да причинят астматични пристъпи и усложнения на заболяването, изискват преглед и консултация със специалист. Както при традиционната медицина, така и при алтернативните методи, при пациенти с астма се изготвя индивидуален терапевтичен план. Той може да включва, както прием на витални гъби, така и биорезонансна терапия.

За въпроси и консултация:

 

Източник:

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/asthma

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *