Защо се разболяваме от диабет?
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Какво е диабет и колко вида има?

Диабетът е най-често срещаното хронично метаболитно заболяване, по-известно като захарен диабет (ЗД). Захарният диабет се отнася до група заболявания, свързани с начина, по който тялото използва/усвоява кръвната захар (глюкоза). Глюкозата е важен източник на енергия за клетките, които изграждат мускулите и тъканите, както и основен източник на гориво за мозъка. Небалансираните нива на кръвна захар може да доведат до сериозни здравословни проблеми, включително диабет.

Кръвната захар навлиза в клетките на мускулите, мазнините и черния дроб, подпомогната от инсулина, хормон, произвеждан от задстомашната жлеза (панкреас). Тъй като основната функция на инсулина, е да регулира баланса на глюкозата, недостатъчното количество инсулин или невъзможността на организма да го преработва ефективно, са предпоставки за появата на диабет. Причините за диабет са съвкупност от генетични фактори и фактори на околната среда. Сред основните външни фактори, са високи нива на стрес, заседнал начин на живот, лоши хранителни навици, прием на алкохол и затлъстяване.

Около 422 милиона души по света имат диабет, като броят на случаите се увеличава значително през последните няколко десетилетия. Независимо какъв тип е заболяването, ако не се контролира, с течение на времето е възможно да доведе до сериозни увреждания на сърцето, кръвоносните съдове, очите, бъбреците и нервите.

Видове диабет
Видове диабет

Спрямо реакцията на организма към инсулина, хроничните диабетни състояния включват диабет тип 1 и тип 2.

Диабет тип 2

Най-често срещан е тип 2, обикновено при възрастни, който се появява, когато клетките не реагират адекватно към инсулина. Диагнозата за тип 2 се потвърждава при 90% от пациентите с диабет. Той е широко разпространен в световен мащаб, а процентът на засегнатите хора прогресивно нараства. Рискът се повишава значително при прекомерен прием на рафинирани въглехидрати (като бял хляб и сладки зърнени храни), плодове и преработени продукти с високо съдържание на захар. Тези храни бързо се разграждат до глюкоза, което води до рязко повишаване на кръвната захар, основен признак за тип 2.

Диабет тип 1

Известен е още като младежки диабет или инсулинозависим. Той е автоимунно заболяване, при което панкреасът не произвежда достатъчно или никакво количество инсулин. Този тип е по-вероятно да се получи вследствие на генетична предразположеност или при хора с други автоимунни заболявания (като Болест на Хашимото, първична надбъбречна недостатъчност и други). При пациентите с този вид задължително се назначава дневна доза инсулин.

Потенциално обратимите диабетни състояния се разделят на предиабет и гестационен диабет.

Предиабет

Предиабетът е метаболитно междинно състояние между нормалното състояние и захарен диабет тип 2, при което основен рисков фактор е затлъстяването. Характеризира се с по-високи нива на кръвната захар и може да доведе до диабет, ако не се вземат мерки за предотвратяването му.

Гестационен диабет

Гестационният тип възниква по време на бременност, обикновено през втората половина на бременността. При правилна оценка на рисковите фактори и редовно наблюдение, както и при липса на фамилна анамнеза за захарен диабет, състоянието на майката се нормализира след раждането на бебето.

 

Симптоми на диабет

Симптоми при диабет
Симптоми на диабет

Какви са симптомите при диабет тип 1?

Той се характеризира с ярко изразени симптоми, като силна непреодолима жажда, често и обилно уриниране, загуба на тегло, постоянна умора, внезапни пристъпи на глад, а в някои случаи, замъглено зрение и мускулни крампи. За правилно диагностициране се назначават изследвания, чрез които да се определят стойностите най-вече на кръвната захар и гликирания хемоглобин (средните стойности на кръвната захар за последните 2-3 месеца). Диабет тип 1 се свързва с много ниски нива на кръвната захар – под 3.9 mmol/l или т. нар. хипогликемия. Рискът се повишава при сърдечно-съдови нарушения, нервни заболявания, диета бедна на въглехидрати, прием на прекалено малко храна, особено в съчетание с висока физическа активност.

Какви са симптомите при диабет тип 2?

При този тип е възможно заболяването да остане незабелязано с години, тъй като често не проявява признаци и симптоми. Класическите симптоми включват умора, непрекъсната жажда, повишено количество урина, нежелана загуба на тегло, трудно зарастващи рани, кожни раздразнения, генитални инфекции, силно чувство за глад, цялостно неразположение и болки в крайниците. При стойности на кръвната захар ≥ 7.0 mmol/l на гладно, състоянието се определя като диабет тип 2.

 

Как протича заболяването диабет?

Тип 1 най-често се открива в ранна детска възраст. Този тип обикновено започва, когато имунната система атакува клетките на панкреаса, които произвеждат жизненоважния хормон инсулин. При тези пациенти е препоръчително нивата на инсулин да се проследяват и поддържат ежедневно в нормални граници, за да се избегне състояние на рязко спадане на кръвната захар – хипогликемия.

Тип 2 е свързан с високи нива на мазнини, високо кръвно налягане и затлъстяване. При това заболяване глюкозата не се усвоява във вид на енергия, а остава в кръвта, натрупва се в мастните депа и се превръща в мазнини.

Наднорменото тегло е основен рисков фактор за инсулинова резистентност, предиабетно състояние и развитие на диабет. Силният стрес също оказва влияние, тъй като повишените нива на хормоните на стреса (като кортизол), водят до намалено производство на инсулин и излишък на глюкоза в кръвта. Пациентите е препоръчително да поддържат нивата на кръвната захар в норма, за да предотвратят състоянието на хипергликемия (прекалено висока кръвна захар), увреждане на кръвоносните съдове и нервната система.

 

Какви алтернативни терапии могат да се приложат при заболяването?

За поддържането на балансирани нива на глюкозата и производството на инсулин при тип 1 и тип 2, успешно се прилагат различни алтернативни терапевтични методи.

Лекарствени гъби

Благодарение на богатия си биоактивен състав, от хилядолетия насам лекарствените гъби се използват като натурално средство за контрол при диабет. Гъбата Копринус е богат източник на витамини, минерали и полизахариди, доказано понижава нивата на кръвната захар и поддържа функциите на панкреаса. Освен хранителни вещества, виталната гъба съдържа микроелемента ванадий, който допринася за баланса на глюкозата. Микотерапевтите успешно прилагат екстракт от гъбата Копринус като терапия при пациенти с диабет тип 1 и тип 2.

Лекарствени гъби при диабетни състояния
Лекарствени гъби при диабет

Приемът на Копринус в комбинация с гъбите Шийтаке и Майтаке също благоприятства синтеза на инсулин и нормализира нивата на кръвната захар. Според проучвания при хора с инсулинозависимо състояние (тип 1), редовният прием на микс от лекарствените гъби Копринус, Шийтаке и Майтаке, намалява ежедневната нужда от инсулин от 2 до 3 пъти.

Препоръчително е диабетиците да се консултират с микотерапевт, който да определи подходящата схема на прием на гъбите спрямо тяхното състояние.

Билки помагащи при диабет

Билките са друг натурален метод за превенция, както и за поддържане на нормалните нива на глюкоза и синтеза на инсулин при хора, страдащи от диабет. Една от най-използваните билки при диабетици е куркумата.

Ползите от куркумин при диабет
Полезни свойства на куркумин при диабет

Куркуминът, активното вещество в растението, е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Освен това подпомага здравето на черния дроб, панкреаса и укрепва кръвоносните съдове. Куркуминът понижава високите нива на кръвното налягане и кръвната захар, и регулира нивата на лошия холестерол, едни от основните причини за диабет.

 

Каква диета трябва да се спазва при диабет?

Пациентите е препоръчително да променят начина си на живот и хранене, за да предотвратят възможните усложнения на състоянието си. И при двата вида е необходимо да се избягват тестени изделия от бяло брашно, алкохол, пържени храни, сладки храни, изкуствени подсладители, пакетирани продукти и други.

Вредни храни

Хранене при тип 1

За диетата при диабет тип 1 е много важно да се следи количеството на приетите въглехидрати и то да бъде едно и също всеки ден.

Според специалистите, примерната диета е препоръчително да включва предимно зърнени храни, пресни зеленчуци и плодове богати на фибри (като цитрусовите плодове). Сред полезните храни при тип 1 са ненаситените мастни киселини, като зехтин, масло от авокадо и други.

Примерна диета при диабет тип 2

Ограничаването на вредните и включването само на полезни храни при диабет тип 2 е сериозно предизвикателство за пациентите.

Режимът при този тип включва храни, които понижават холестерола, а сред забранените храни при диабет тип 2 са: пикантни, пържени, пушени, тестени и сладки храни.

За овладяване на симптомите при ЗД тип 2, се препоръчват повече зеленчуци – сурови, варени или печени, като картофите, цвеклото и морковите се ограничават до 200 гр. дневно. Според специалистите в диетата изобилстват ечемик, елда и овес, количеството яйца е до 2 седмично, а подходящи напитки са слабо кафе, зелен и черен чай. Съотношението на приетите хранителни вещества при захарен диабет тип 2 е добре да бъде 60% въглехидрати, 24% полезни мазнини и 16% белтъчини.

И при двата типа е важно редовното хранене поне по 3-4 пъти на ден, а диетата да е особено богата на витамини, микроелементи и фибри.

 

Консултация при диабет

Консултация при диабет

Ако страдате от диабет и имате нужда от консултация със специалист, за да разберете как да контролирате състоянието си с натурални средства, можете да се свържете с микотерапевтите на Доктор Биомастер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *