Виталните гъби в подкрепа на имунната система
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Човечеството използва виталните гъби от векове  за различни цели. Те са не само вкусно допълнение към здравословното хранене, но са и изключително полезни за здравето.

Лекарствените гъби имат дълга история. В ранните китайски, египетски, гръцки, мексикански и римски култури са използвани за поддържане на здравето и за лечение на различни заболявания.

Съвременни проучвания доказват, че виталните гъби са богат източник на хранителни вещества и биоактивни съединения, подкрепящи имунната система.

Гъбите са изключително богат източник на хранителни вещества, включително фибри, протеини, селен, калий, както и на витамините B1, B2, B12, C, D и E. Също така в тях могат да бъдат открити алкалоиди, флавоноиди, терпени, фенолни съединения, полиненаситени мастни киселини и полизахариди (основният е β-глюкан). Поради тази причина гъбите са обявени за най-мощните природни имуномодулатори.

Какви са ползите от виталните гъби?

Досега изследванията са доказали над 100 терапевтични ефекта от приема на лекарствени гъби. Някои от тях са:

 • Антибактериален
 • Антидиабетен
 • Противогъбичен
 • Противовъзпалителен
 • Антиоксидантен
 • Противопаразитен
 • Противотуморен
 • Противовирусен
 • Хепатопротективен
 • Имуномодулиращ

Някои гъби могат да повлияят положително чревната микробиота и да подобрят защитата срещу патогени. Освен това някои от тях поддържат имунното здраве и засилват имунният отговор при определени заболявания. Други видове могат да потиснат този имунен отговор и по този начин да имат противоалергичен ефект.

В световен мащаб има над 22 000 известни вида гъби, от които близо 30 вида са култивирани и годни за консумация. От тях 10 вида са от така наречените витални гъби и са се отличили с множеството ползи, които носят за здравето.

Кои са най-силните витални гъби?

 • Кордицепс – технически Кордицепс не е гъба, а рядка гъсеница, която расте само в райони с голяма надморска височина. Биоактивните компоненти на Кордицепс включват полизахариди, кордицепин и кордицепинова киселина. Приемът на екстракт от гъбата се свързва с повишаване активността на естествените имунни клетки убийци.
 • Рейши – наричана още „кралят на гъбите“ и „гъбата на безсмъртието“, Рейши доказано предотвратява и лекува различни заболявания. Също така тя има способността да регулира чревната микробиота, тъй като полизахаридите открити в нея има пребиотичен ефект и увеличава броя на полезните бактерии в стомаха и червата.
 • Шийтаке – гъбата Шийтаке е богата на глюкана Лентинан, който се използва при борбата с онкологични заболявания. Освен това приемът на Шийтаке е свързан с повишената секреция на имунни съединения, които засилват противовъзпалителният отговор.
 • Майтаке – гъбата Майтаке е с доказан противораков ефект. Протеоглюканът, който се съдържа в нея има имуностимулиращ ефект, а полизахаридите повишават антивирусната активност.
 • Херициум – известна още като „Лъвска грива“, гъбата Херициум насърчава растежа на полезна чревна микробиота и е свързана с намалено увреждане на тъканите при възпалително заболяване на червата. Изследвания сочат, че Херициум спомага и за регулиране на работата на имунната система.
 • Кориолус – по-известна като „Пуешка опашка“, Кориолус се използва терапевтично при гъбични инфекции, онкологични заболявания и синдром на придобитата имунна недостатъчност. Също така има противотуморен и антиметастазен ефект.[1]
 • Агарикус блазей – различни изследвания сочат, че Агарикус има силен положителен ефект върху имунната система. Доказано е, че тя насърчава действието на вродения и адаптивен имунен отговор и има силно противовъзпалително действие.[2]
 • Копринус – този вид гъба има противотуморен, противовирусен и имуномодулиращ ефект. Също така помага за регулиране на кръвната захар и има способността да абсорбира тежки метали от почвата. Антиоксидантното ѝ действие спомага за неутрализиране на оксидативния стрес.[3]
 • Аурикулария – тази гъба има силни антиоксидантни, противовъзпалителни, антикоагулантни и кардиопротективни свойства. Доказано е, че биоактивните съединения в Аурикулария имат антибактериални и противовирусни свойства.[4]
 • Полипорус – гъбата Полипорус подпомага функцията на дихателната система. Използва се при респираторни заболявания и различни състояния засягащи белите дробове. Освен това Полипорус играе ролята на естествен диуретик.
 • Мешима – виталната гъба е изключително богата на полезни вещества. Тя има силно имуномодулиращо, антиоксидантно, противотуморно и противовъзпалително действие. Употребата ѝ се препоръчва при различни видове онкологични, кожни и гинекологични заболявания. Мешима подкрепя работата на имунната, храносмилателната и репродуктивната системи. Също така е подходяща при диабет и възпалителни заболявания.

Заключение

Гъбите може да не са очевидния избор за поддържане на здрава имунна система, но многобройни проучвания доказват, че именно виталните гъби са едни от най-силните природни продукти в тази насока.

Ако сте решили да приемате витални гъби под формата на хранителни добавки, за профилактика или при вече установено заболяване е препоръчително да се консултирате с микотерапевт.

Източници:

 1. https://fullscript.com/blog/mushrooms-for-immune-health
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21128829/
 3. https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/hair-skin-nails/coprinus-mushroom-benefits/
 4. https://www.livestrong.com/article/510629-the-nutritional-benefits-of-wood-ear-mushrooms/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *