Как да използваме храната за подсилване на имунитета?
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Здравословната и балансирана диета е от изключителна важност за поддържането на правилно функционираща имунна система и за подсилване на имунитета. Организмът има нужда от достатъчно хранителни вещества и енергия, за да работи правилно. За съжаление няма индивидуално хранително вещество, храна или добавка за повишаване на имунитета. Здрав имунитет се постига чрез балансирана диета и набавяне на достатъчно полезни вещества.

Тук ще откриете няколко прости съвета за подсилване на имунитета:

  • Намаляване на наситените мазнини – известно е, че наситените мазнини причиняват и подхранват възпаленията. Някои от продуктите, които съдържат такива мазнини са сладкиши, пълномаслени млечни продукти, мас, палмово масло и червено вино.
  • Редуциране на трансмазнините – този вид мазнини са изключително вредни за сърдечно-съдовата система. Прекомерната им употреба може да доведе до сериозни възпаления и вреда за сърцето. Най-добрият вариант е те да бъдат изключени изцяло от диетата или да бъдат максимално намалени. Много производители изчистват продуктите си от трансмазнини, но е добре да се внимава какво пише на етикетите.
  • Увеличаване на Омега-3 мазнините – редовната консумация на Омега-3 помага за поддържане на имунната система. Добавянето на херинга, скумрия, пъстърва, сьомга и сардини в диетата могат да допринесат за това. Някои растителни храни също съдържат Омега-3. Например чиа, ленено семе/масло и орехи.

Ограничаването на някои храни, като червено месо, преработени и бързи храни, захар и бял хляб, могат да подпомогнат правилната функция на организма, включително и на имунната система.[1]

Грижата за червата – важна стъпка към подсилването на имунитета

Различни изследвания сочат, че има неоспорима връзка между функционирането на имунната система и бактериите в червата. Колкото по-голямо разнообразие от фибри се добавят към диетата, толкова по-здрави ще бъдат червата.

Зеленчуците са вид естествен пребиотик. Те съдържат голямо количество фибри, които насърчават развитието на полезни бактерии. Други източници на фибри са пълнозърнестите храни – черен хляб, ориз, боб и варива.

Киселото мляко, сиренето и ферментиралите храни играят ролята на естествени пробиотици. Тези храни поддържат добрата чревна флора.

Свръхпреработените храни, захарите, подсладителите и консервантите намаляват разнообразието от чревни бактерии.

Кои хранителни вещества са най-важни за нормалната имунна функция?

  • Витамин А – този витамин поддържа нормалната работа на Т-клетките. Тялото преобразува бета каротините от определени храни (моркови, жълти, червени и зелени листни зеленчуци, сладки картофи и т.н.) във Витамин А.
  • Витамин Б6, Б12, селен и цинк – тези вещества подпомагат производството на имунни клетки. Могат да бъдат открити в някои видове риба, мляко, сирене, яйца, месо, ядки и други.
  • Мед – медта спомага за защита и захранване на имунните клетки. Ядките, мидите и карантиите са подходящи източници на мед.
  • Желязо – желязото помага на имунните клетки да поддържат здравината си. То може да бъде набавено от консумацията на червено месо и риба. Растителни източници на желязо са пълнозърнестите храни, ядки, боб и сушени плодове.
  • Витамин D – ниските нива на Витамин D се свързват с намален имунен отговор. Този витамин може да бъде набавен чрез умерено излагане на слънчеви лъчи, а през есента и зимата, чрез хранителни добавки.[2]

Имунната система е изключително важна за организма при борбата с патогени, причиняващи инфекции и заболявания. Правилното функциониране на тази система е от съществено значение за нормалният живот на всички живи същества. Включването на специфични храни в диетата може да засили имунния отговор. Придържайки се към здравословен начин на хранене можем да подсилим естествено имунната си система.

Източници:

  1. https://health.clevelandclinic.org/food-to-boost-your-immune-system/
  2. https://www.bbc.co.uk/food/articles/diet_and_immunity

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *