Храни, богати на витамин Б12
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Витамин Б12 е водоразтворим витамин, който има ключова роля в поддържането на редица жизненоважни процеси в нашето тяло. Полезното съединение подпомага нервната система, мозъчната функция и допринася за цялостното здраве на организма.

Нека се запознаем с едни от най-ценните хранителни източници, които ни помагат да си набавим витамин Б12:

 • Някои животински органи

  Черният дроб и бъбреците са изключително богат източник на полезния витамин. Освен това в състава на агнешкия черен дроб например влизат високи нива на мед, селен и витамини А и Б2, което прави неговата консумация изключително полезна за нашето здраве.

 • Миди

  Мидите са полезен източник на хранителни вещества, включително в техния състав влиза голямо количество на ценния витамин. Доказано е също, че те съдържат високи нива на антиоксиданти, които са необходими за защита на организма от оксидативния стрес и неговото увреждащо действие.

 • Сардини

  Не само че сардините съдържат полезния витамин, но те са и отличен начин да си набавим необходимите нива на омега 3 мастни киселини, които имат важна роля за здравето на нашата сърдечно-съдова система.

 • Червени меса

  В състава на говеждото месо влиза голямо количество полезния витамин. Също така, неговата консумация ни помага да си набавим полезни количества на витамините Б2, Б3 и Б6, както и на витални минерали като селен и цинк.

 • Обогатени зърнени култури

  Тоз тип зърнени култури обикновено не влиза в групата на здравословните храни. Въпреки това обогатените зърнени култури са богати на полезни вещества като витамин Б12.

 • Риба тон

  Тази вкусна риба, която често присъства на нашата трапеза, е отличен източник на полезни вещества. В нейния състав влизат големи количества витамин Б12, както и есенциални мастни киселини.

 • Обогатена хранителна мая

  Този продукт е добър избор за набавяне на много важни хранителни вещества. Освен че е има богато съдържание на витамин Б12, обогатената мая е подходяща при веган начин на хранене, тъй като се произвежда синтетично и не съдържа животински източници.

 • Пъстърва

  Тази риба не случайно се смята за една от най-полезните. Нейната консумация ни помага да си набавим редица полезни хранителни вещества, включително ценни витамини и минерали.

 • Сьомга

  Сьомгата е сред рибите с най-богати концентрации на омега 3. Също така нейната консумация ни помага да си набавим необходимите нива на витамини от група Б, включително на витамин Б12.

 • Мляко и млечни продукти

  Киселото мляко и сиренето например са богати на ценни витамини (витамин Б12 и други) и минерали.

  Проучванията показват, че човешкият организъм усвоява много по-лесно полезния витамин от млякото и млечните продукти отколкото от други хранителни източници.

 • Яйца

  В състава на яйцата влизат високи нива на ценни хранителни вещества, включително на витамин Б12.

  Изследванията доказват, че жълтъците имат по-високи нива на витамин Б12 спрямо белтъците, както и че усвояването му става много по-лесно именно от тях. Затова специалистите препоръчват яйцата да се консумират цели, а не само техните белтъци.

Трябва ли да приемаме хранителни добавки с витамин Б12?

При недостатъчно набавяне на полезния витамин от храната, което често се наблюдава при веган или друг хранителен режим, може да се получи дефицит на полезния витамин.

При някои хора този недостиг може да се дължи на липсата на протеин, наречен „стомашен вътрешен фактор“. Това състояние често срещано при хора в напреднала възраст и се свързва с определено автоимунно заболяване, наречено злокачествена анемия.

При дефицит на витамин Б12 се препоръчва консултация с лекар, с който да се обсъди необходимостта от приема на хранителна добавка за набавяне на полезното съединение.

Проучванията показват, че приемът на хранителна добавка с витамин Б12 за период от 90 дни е достатъчен за възстановяване на нормалните нива на ценното вещество в организма.

Вредни ли са големите количества витамин Б12?

Почти е невъзможно да се набавят прекалено големи количества на витамина от храната. Въпреки това, дори при превишаване на дневните дози на витамина, тялото ни изхвърля излишните количества чрез урината.

Източници:

 1. www.healthline.com/nutrition/vitamin-b12-foods#5.-Fortified-cereal
 2. www.healthdirect.gov.au/foods-high-in-vitamin-b12

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *