Световният ден на водата и 6 причини за нейния редовен прием
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Всяка година на 22 март се отбелязва Световният ден на водата. Организацията на обединените нации (ООН) подчертава важността на прясната вода чрез различни теми, свързани с чистата вода, канализацията и хигиената. Доклади на ООН за световното развитие на водите се публикуват ежегодно около Световния ден на водата.

В статията ще разгледаме какви ползи за здравето може да донесе приема на повече вода.

Водата съставлява по-голямата част от човешкото телесното тегло и участва в редица жизненоважни функции. Някои от тях са изхвърляне на отпадъците от тялото, регулиране на телесната температура и подпомагане на мозъчната функция.

Могат да се изброят множество ползи за здравето, но ние отделихме шестте най-важни, за да покажем, че приемът на вода не бива да бъде пренебрегван.

Ползи от прием на вода

1. Поддържа баланса на телесните течности

Човешкото тяло се състои от около 60% вода. Телесните течности участват в някои от следните физиологични процеси: храносмилане, усвояване, циркулация, слюнкоотделяне и транспортиране на хранителни вещества.

Когато течностите в организма намалеят, мозъкът задейства сигнал за жажда. Тези сигнали не бива да се пренебрегват, а да се набави необходимото количество вода.

2. Помага за контрол на калориите

Една от основните стратегии на хората, които спазват диети, е да приемат по-голямо количество вода. Изборът на вода пред висококалорични напитки, както и приемът на по-богати на вода храни помагат за намаляване на поетите калории и отслабване.

Храната с по-високо съдържание на вода изглежда по-обемна и изисква повече дъвчене. Тя се усвоява по-бавно от тялото, което помага за по-дълго чувство на ситост. Този вид храни включват плодове, зеленчуци, супи овесени ядки и боб.

Ползи от прием на вода - Dr. Biomaster

3. Подпомага мускулния тонус

Клетките, които не поддържат баланса си на течности и електролити, се свиват, което води до умора в мускулите. Приемът на вода по време на тренировки е от изключителна важност. Когато клетките в мускулите не съдържат достатъчно течности, те не работят правилно и това води до намаляване на производителността.

Треньорите съветват да се приема достатъчно количество вода на редовни интервали преди, по време и след тренировка. По този начин течностите, изгубени при изпотяване, се заместват и тялото не страда от дехидратация.

4. Помага на кожата да изглежда добре

Кожните клетки съдържат голямо количество вода и изпълняват функцията на бариера, която предотвратява излишната загуба на течности. Дехидратацията прави кожата по-суха и набръчкана. Това може да се подобри, ако човек се хидратира, но не прекалено.

Освен чрез пиене на вода, кожата може да се хидратира и с качествени овлажнители, които създават бариера за задържане на влагата.

5. Подкрепя функцията на бъбреците

Течностите в тялото транспортират отпадъчни продукти във и извън клетките. Основният токсин в тялото е азотът на уреята в кръвта. Това е водоразтворим отпадък, който може да премине в бъбреците и да се отдели в урината.

С приема на достатъчно течности, урината тече свободно, светла на цвят и без миризма. Ако в тялото не се набавят достатъчно течности, концентрацията, цветът и миризмата на урината се увеличават. Също така, ако дълго време не се приема достатъчно вода се увеличава рискът от образуване на камъни в бъбреците.

6. Поддържа нормалната функция на червата

Правилната хидратация подпомага нормалната функция на стомашно-чревния тракт и предотвратява констипацията. За поддържане на правилната функция на червата са необходими достатъчно количество течности и фибри.

Като допълнение към статията искаме да предоставим и 5 съвета, които да помогнат за увеличаване на приема на вода:

Съвети за прием на вода

  1. Да се пие вода с всяко хранене.
  2. Да се приемат напитки с приятен вкус.
  3. Да се ядат повече плодове и зеленчуци.
  4. Да се държи винаги по една бутилка вода наблизо.
  5. Да се избират напитки спрямо индивидуалните нужди.

Водата е изключително важна за правилното функциониране на организма. За да бъде здрав човек трябва да се вслушва в нуждите на тялото си. Нека всеки ден да е Световният ден на водата.

Източници:

  1. https://www.webmd.com/diet/features/6-reasons-to-drink-water

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *