Световен ден за борба с туберкулозата кампания на Доктор Биомастер
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което засяга предимно белите дробове. В миналото то е било една от основните причини за смъртност в световен мащаб. Вследствие на подобряването начина на живот и развитието на антибиотиците, разпространението на туберкулозата драстично намалява. Въпреки това през 80-те години на миналия век отново се отчита повишаване на случаите на заболели от туберкулоза. Доклад на СЗО (Световната здравна организация) описва заболяването като 13-тата водеща причина за смърт по света.

Какво представлява туберкулозата?

Туберкулозата е заболяване, причинено от бактерията Mycobacterium tuberculosis (M. tuberculosis) и се предава по въздушно-капков път. Болестта е най-заразна, когато са засегнати белите дробове.

 • Латентна туберкулоза

  Туберкулозната бактерия може да живее в човешкото тяло и никога да не се развие симптоматика. Ако имунната система функционира нормално, тя може да предотврати развитието на бактериите. По този начин те не се размножават и не причиняват заболяване. В тези случаи става въпрос за туберкулозна инфекция или латентна туберкулоза. В повечето случаи хората изобщо не разбират, че са преносители на този тип бактерии и няма риск да ги предадат на някой друг. Въпреки всичко, ако се установи, това състояние също се нуждае от лечение.

 • Активна туберкулоза

  Когато имунната система не е в състояние да удържи развитието на туберкулозните бактерии, те започват да репликират и водят до появата на симптоми. Хора с активна туберкулоза могат да заразяват други. Без медицинска намеса заболяването става активно, а прогресията настъпва в рамките на 2-5 години.

Най-застрашени от развитие на активна туберкулоза са хора:

 • С отслабена имунна система;
 • Които са развили инфекцията през последните 2-5 години;
 • Възрастни и малки деца;
 • Наркозависими;
 • С недоизлекувана туберкулоза.

Какви са симптомите на туберкулозата?

При хора с латентна туберкулоза няма ясно изразени симптоми или увреждания, които да се показват при рентгенова снимка на белите дробове. Въпреки това кръвен или кожен тест може да покаже дали има наличие на туберкулозна инфекция.

При активната туберкулоза може да има наличие на кашлица, храчки, умора, треска, загуба на апетит и тегло. Обикновено симптомите се влошават с течение на времето, но могат и спонтанно да изчезнат и пак да се появят.

Ранни симптоми на туберкулоза могат да бъдат:

Симптоми на заболяването туберкулоза

 • Кашлица, продължаваща повече от 3 седмици;
 • Храчки, в които има наличие на кръв;
 • Безпричинна загуба на апетит и тегло;
 • Общо неразположение и умора;
 • Подуване на лимфните възли на шията;
 • Треска;
 • Болка в гърдите.

Други проблеми, до които може да доведе туберкулозата са болки в корема, ставите или костите, объркване, постоянно главоболие и припадъци.

Въпреки, че обикновено заболяването засяга белите дробове, симптомите могат да се развият и в други части на тялото. Това се случва при хора с много отслабена имунната система.

Какво лечение се прилага при туберкулоза?

С ранна диагностика и подходящи антибиотици, заболяването може да бъде напълно излекувано. Продължителността на лечение зависи от възрастта и общото състояние на пациента, дали заболяването е латентно или активно, местоположението на инфекцията и дали щамът на бактерията е резистентен на антибиотици. Времето може да варира от 12 седмици до 6-9 месеца и повече.[1]

Виталната гъба Рейши при туберкулоза

Лекарствените гъби са известни като едни от най-силните природни продукти, подкрепящи здравето. Полизахаридите, съдържащи се в гъбите, имат силни имуномодулиращи, противотуморни и противовъзпалителни свойства.

Рейши (Ganoderma lucidum) се счита за най-ефективната лекарствена гъба при терапията на туберкулоза. Рейши има изключително силен антибактериален ефект. При проведени проучвания относно действието на Рейши върху мултирезистентни бактерии на M. tubercolosis, е доказано, че гъбата може да инхибира растежа на бактериите и да ги унищожава. Заключението сочи, че туберкулозните бактерии не могат да се развиват върху среда, съдържаща екстракт от виталната гъба Рейши.[2]

Гъбата може да бъде добавена към терапията след преминаване на антибиотичното лечение на острата фаза на заболяването.

Виталната гъба Рейши от Доктор Биомастер при туберкулоза

Също така виталните гъби могат да бъдат подходящо средство за подкрепа на имунната система и превенция на заболяването. Приемът на лекарствени гъби може да намали риска от заразяване и развиване на туберкулоза.

От изключителна важност, ако сте решили да приемате гъби под формата на хранителни добавки, за профилактика или при вече установено заболяване, е да се консултирате със специалист микотерапевт.

Източници:

 1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/8856#prevention
 2. https://www.eurekaselect.com/article/88843

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *