Какво е имунитет?
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Имунната система при всеки жив организъм е различна. Но общо правило е, че в зряла възраст тя става по-силна. Това се дължи на факта, че през това време тялото е изложено на повече патогени и е развило по-силен имунитет.

След като в организма е произведено антитяло, копие от него остава, така че ако същият антиген се появи отново, имунната система може да се справи с него по-бързо.

Поради тази причина има заболявания, които се появяват само веднъж през живота, като варицела. Тъй като тялото има съхранено антитяло към това заболяване при следваща поява бива унищожено веднага. Това се нарича имунитет.

Има четири вида имунитет:

  • Вроден имунитет – човешката имунна система, подобно на тази на много животни, атакува чужди тела от първия ден. Този вроден имунитет включва външните бариери на тялото, като кожата и лигавиците на гърлото и червата.
  • Адаптивен (придобит) имунитет – този вид защита се развива през целия живот. При излагане на различни болести или при ваксинация се изграждат различни видове антитела срещу различни патогени. Понякога това се нарича имунологична памет.
  • Пасивен имунитет – този тип имунитет е „взаимстван“ от друг източник, но трае по-кратко. При бебетата този тип имунитет се предава от майката, чрез плацентата преди раждането и в кърмата след това. Това предпазва бебетата през първите години от живота му.
  • Ваксинационен имунитет – това е изкуствено въвеждане на антигени или отслабени патогени в тялото. По този начин организмът не се разболява, но произвежда антитела. Тялото запазва „копия“ на антителата и е защитено при повторната им поява.

Начини за подкрепа на имунната система

Укрепването на имунната система може да бъде постигнато изключително лесно. Няколко промени в диетата и начина на живот могат да подсилят естествените защитни сили на тялото и да помогнат на тялото да се бори с вредни патогени и болестотворни организми.

  • Здравословно хранене – пълноценните храни, като плодове, зеленчуци, ядки и семена са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Това може да даде предимство срешу патогените. Антиоксидантите в тези храни се борят в възпалението и със свободните радикали в тялото. Също така фибрите в растителните храни подпомагат укрепването на червата. Поддържането на нормална чревна флора е основа на силният имунитет.
  • Витални гъби – виталните гъби са доказано най—мощните природни имуномодулатори. Те са богати на Бета-глюкани. Бета-глюканите помагат за активирането и засилването на имунната система. Също така подобряват работата на макрофагите.
  • Билки – билките могат да бъдат изключително полезни за работата на имунната система. Много от тях имат изключително силни противовъзпалителни, антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Приемането на билки под различна форма може значително да повиши имунитета и да подпомогне работата на сърдечно-съдовата, дихателната, стомашно-чревната и други системи в тялото.

Източници:

  1. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/immune-system

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *