Какво е имунната система и как работи
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Имунната система е сложна мрежа от биологични структури, които предпазват организма от инфекции. Тя е от съществено значение за оцеляването на живите организми. Без нея организмите са незащитени при атака от вируси, бактерии, паразити и други патогени.

Имунната система се намира в цялото тяло и включва много органи, клетки, протеини и тъкани. Най-важното ѝ свойство е да разпознава чуждата тъкан от нашата. Чрез многослойна защита с нарастваща специфичност тя предпазва организма от инфекции.

Ако някакъв вид патоген, например бактерия или вирус, навлезе в системата, тя го разпознава и предизвиква имунен отговор.

Главни компоненти на имунната система са белите кръвни телца.

Наричани още левкоцити, тези клетки циркулират през цялото тяло в кръвоносните и лимфните съдове и сигнализират при наличие на заплаха.

Основните органи, които участват в изграждането на имунният отговор са:

 • Тимус – ендокринна жлеза, разположена симетрично от двете страни на трахеята, зад гръдната кост и пред сърцето. В него Т-лимфоцитите се специализират да разпознават здравите клетки на организма и да инактивират непотребните и увредени клетки.
 • Далак – това е лимфоиден орган, в който се образуват лимфоцити и се разграждат остарелите еритроцити. Намира се в лявото подребрие.
 • Костен мозък – намира се в центъра на костите и произвежда червени кръвни клетки.
 • Лимфни възли – това са малки лимфни органи, които са разположени по дължина на потока на лимфните съдове. Там се образуват основно лимфоцити.

Двата основни типа левкоцити са фагоцити и лимфоцити.

Фагоцитите са клетки, които обграждат, абсорбират и разграждат патогените. Има няколко вида фагоцити:

 • Неутрофили – най-често срещаните фагоцити. Те атакуват основно бактериите.
 • Моноцити – най-големият тип фагоцити. Те атакуват патогените, но също така улесняват лечението и възстановяването на тялото.
 • Макрофаги – освен, че се борят с патогените, те премахват и мъртвите и умиращи клетки.
 • Мастоцити – вид бели кръвни клетки, участващи в редица процеси, като алергии, ангиогенеза, имунна толерантност и защита от патогени. Богати са на хистамин и хепарин.

Лимфоцитите помагат на тялото да „запомня“ предишни нашественици и да ги „разпознае“, ако се появят отново. Те се разделят на два типа клетки – В-лимфоцити и Т-лимфоцити.(х3)

 • В-лимфоцити – произвеждат антитела и предупреждават Т-лимфоцитите за заплаха.
 • Т-лимфоцити – унищожават компрометирани клетки в тялото и предупреждават останалите клетките за заплахата.

Как работят имунната система и имунният отговор?

Основната задача на имунната система е да може да различава собствените си клетки от чуждите. Това се случва чрез откриване на протеини, които се намират на повърхността на всички клетки. Тя се научава да игнорира собствените си протеини на ранен етап.

Антигените и имунният отговор

Антигенът е всяко вещество, което предизвиква имунен отговор. То може да бъде гъбичка, бактерия, вирус, токсин или чуждо тяло. Също така може да бъде и дефектна или мъртва клетка на тялото.

Ролята на В-лимфоцитите

След като В-лимфоцитите идентифицират антигена, те започват да образуват антитела (специални протеини , свързващи се със специфични антигени). Всяка В-клетка произвежда специфично антитяло.

Ролята на антителата в имунната система

Антителата са част от голямо разнообразия от химикали, наречени имуноглобулини (Ig). Те играят важна роля в имунният отговор.

 • Имуноглобулин G (IgG) – маркира микробите, за да могат другите клетки да ги разпознават.
 • Имуноглобулин M (IgM) – убива бактериите.
 • Имуноглобулин A (IgA) – събира се в течности, като слюнка и сълзи и защитава входовете в тялото.
 • Имуноглобулин E (IgE) – предпазва от паразити и е отговорен за алергиите.
 • Имуноглобулин D (IgD) – свързва различни патогени, които се разпространяват по въздушно-капков път и по този начин подобрява мукозния имунитет на дихателните пътища.

Антителата само маркират патогена, докато другите клетки, като фагоцитите, го убиват.

Ролята на Т-лимфоцитите

Т-клетките (Th-клетки) координират имунния отговор. Наричани още Т-клетки убийци, те атакуват другите клетки. Особено полезни са в борбата с вируси. Методът на действие на тези клетки е разпознаване на части от вируса от външната страна на заразените клетки и унищожаването им.

Вижте продължението на статията тук.

Източници:

 1. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/immune-system

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *