Ползи от приема на карамфил
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

Дървото карамфил е вечнозелено растение, чийто пъпки се използват както като подправка към ястия и напитки, така и като лечебно средство. Множество проучвания са установили, че съединенията в карамфила носят много ползи за здравето и имат антибактериално, хепатопротективно и имуномодулиращо действие.

В състава на карамфила има фибри, витамини и минерали. Основният минерал, съдържащ се в подправката е манган. Той е от съществено значение за поддържане на правилната мозъчна функция и за изграждането на здрави кости.

Карамфилът има изключително силно антиоксидантно действие. Това се дължи на веществото евгенол, което е естествен антиоксидант. Клинично проучване доказва, че съединението е пет пъти по-ефективно от витамин Е и спира окислителното увреждане, причинено от свободните радикали.

Друго клинично проучване доказва, че карамфилът може да има силно противотуморно и антираково действие. Евгенолът предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) в клетките на рак на шийката на матката. Все още се изискват допълнителни изследвания за да се установи какво количество от съединението би било ефективно.

Антимикробните свойства на карамфила го превръща в подходящ продукт за дезинфекция. Доказано е, че етеричното масло от карамфил може да убие три от най-често срещаните бактерии, включително echerihi ecoli. Също така може да се използва и за орална хигиена, тъй като спира развитието на няколко вида бактерии, причиняващи заболявания на венците.

Растението карамфил

Различни проучвания доказват и хепатопротективните свойства на карамфила. Приемът на карамфил може да намали възпалението и оксидативния стрес, което от своя страна подобрява чернодробната функция. Евгенолът помага за намаляване нивата на глутатион-S-трансферазите (GSTs), ензими които участват в детоксикацията.

Съединенията в карамфила могат да помогнат и за контрол на кръвната захар. Едно конкретно съединение, наречено нигерицин, подпомага усвояването на захарта в клетките и повишава секрецията на инсулин.

Други свойства на растението карамфил

Подкрепя здравето на костите

В днешно време голяма част от населението на света е застрашено от развитие на остеопороза. Това е заболяване, което засяга плътността на костите. Колкото по-тънки стават костите, толкова по-голям става риска от счупване и фрактури.

Научно доказано е, че в карамфила има съединения, които могат да запазят костната плътност и здравина. Основна заслуга за това свойство има манганът. Приемът на манган повишава плътността и растежа на костите.

Помага при стомашни язви

Много хора страдат от язви в стомаха. Това са рани, които се образуват в стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. Най-честият причинител на язви е изтъняването на стомашната лигавица, което може да се дължи на различни фактори като стрес, инфекции и наследственост.

Различни проучвания доказват, че етеричното масло от карамфил може да увеличи производството на стомашна слуз, която служи като бариера и предотвратява разраняването на стомашната стена от киселините. Също така карамфилът показва свойства подобни на медикаментите, използвани за лечение на язви.

Карамфил - хранителна добавка от Доктор Биомастер

Карамфилът се отличава като изключително полезно средство при оксидативен стрес, чернодробни заболявания, костни проблеми и стомашни язви. За съжаление в големи количества някои от съединенията в него могат да бъдат токсични.

Ако желаете да приемате карамфил като хранителна добавка за профилактика или при вече установено заболяване, е изключително важно да направите консултация със специалист.

Източник:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cloves

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *