Лекарствени гъби при диабет
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Лекарствените гъби имат дълга история на употреба в традиционната азиатска медицина. Те се използват от хилядолетия за терапия при възпаления, алергии, онкологични заболявания, диабет и други. Съвременните изследвания потвърждават и документират голяма част от древните знания за тях.

Какво е диабет?

Диабетът е хронично заболяване, което възниква, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или тялото не може да използва произведения инсулин. Инсулинът е хормон, който регулира кръвната захар. При повишаване на кръвната захар над допустимите граници се получава хипергликемия. Това е често срещан страничен ефект от неконтролиран диабет и с течение на времето може да доведе до сериозно увреждане на много от системите в човешкото тяло. Най-често засегнати са нервната и сърдечно-съдовата система.

Видове диабет

Диабет тип 1 се характеризира с недостатъчно производство на инсулин и изисква ежедневно да се набавя допълнително количество.

Симптомите включват прекомерно отделяне на урина (полиурия), жажда (полидипсия), постоянен глад, загуба на тегло, промени в зрението и умора. Тези симптоми могат да се появят внезапно.

Диабет тип 2 се поява в резултат на неефективното усвояване на инсулин от тялото. Повече от 95% от хората с установен диабет имат тип 2. До голяма степен този вид диабет е свързан с наднормено тегло и липса на физическа активност.

Симптомите му могат да бъдат подобни на тези на тип 1, но често са по-слабо изразени. Поради тази причина диагностицирането му може да се забави.

Видове диабет

Гестационен диабет се появява когато кръвната захар е със стойности над нормалните, но са под нормите за диагностичен диабет. Този тип възниква по време на бременност. Жените с гестационен диабет са изложени на повишен риск от усложнения по време на бременността и раждането.

Диагностицирането му се извършва чрез пренатален скрининг, а не чрез симптоматика.

Нарушен глюкозен толеранс и нарушена гликемия на гладно са междинни състояния в прехода към диабета. Хората, страдащи от тях, са изложени на повишен риск от прогресиране до диабет тип 2.

Лекарствени гъби при диабет

Някои от лекарствените (още наричани „витални“) гъби може да помогнат за контрол над диабета.

Мейтаке

Според проучване, публикувано в “Списание по фармация и фармакология” (Journal of Pharmacy and Pharmacology), лекарствената гъба Мейтаке помага за контролиране нивата на кръвната захар и предотвратяване на диабет. Полизахаридната молекула в гъбата Мейтаке, наречена МТ-алфа-глюкан, намалява нивата на кръвната захар на гладно и повишава нивата на гликоген. Също така повишава способността на инсулина да се свързва с чернодробните клетки и подобрява функцията на панкреаса. Учените стигат до заключението, че Мейтаке може да бъде от голяма полза за профилактика и терапия на диабет чрез намаляване на инсулиновата резистентност.

Шийтаке

Шийтаке е лекарствена гъба, използвана от векове като алтернативна терапия при различни заболявания. Тя е известна със своето противотуморно, имуномодулиращо, противовъзпалително, хепатопротективно и хипогликемично действие. Доказано е, че Шийтаке има силен антихипергликемичен ефект. Глюкозопонижаващата активност на гъбата е сравнима с тази на лекарствения продукт метформин. Също така Шиитаке е ефективна за индуциране на инсулиновата секреция, предизвикана от употребата алоксан и кортикостероиди, при пациенти с диабет.

Копринус

Биоактивните съединения в лекарствената гъба Копринус понижават нивата на кръвната захар. Доказано е, че Копринус има способността да подобрява инсулиновата чувствителност и освобождаването на инсулин в периферната тъкан. Гъбата няма странични ефекти, за разлика от синтетичните лекарства. Прилагането на Копринус има потенциал за защита на β-клетките на панкреаса срещу увреждане от свободните радикали.

Скорошни изследвания потвърждават, че лекарствената гъба Копринус ефективно повишава нивата на стомашно-чревния хормон – глюкагоноподобният пептид-1 (GLP-1). Този хормон играе важна роля в метаболизма на глюкозата в червата и действа като стимулант на секрецията на инсулин.

Диафунги на Др. Биомастер при висока кръвна захар и диабет

Животът с диабет може да бъде напълно пълноценен, стига да се спазва подходящ хранителен режим, физическа активност и да се приемат правилните храни и добавки, които да подпомогнат организма.

Ако сте решили да приемате лекарствени гъби под формата на хранителни добавки се доверете на професионалистите. От 20 години фирма Доктор Биомастер предлага висококачествени прахове и екстракти от лекарствени гъби. Продуктът „Диафунги“ е най-добрата смес от лекарствени гъби, подходяща при преддиабетни и диабетни състояния. Компанията предлага и ценна консултация със специалист-микотерапевт.

Източници:

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes
  2. https://healthyeating.sfgate.com/benefits-maitake-mushroom-extract-5419.html
  3. https://www.researchgate.net/publication/284186483_Shiitake_Mushroom_Potential_Glycemic_Control_Activity_on_Alloxan_-_and_Glucocorticoid-Induced_Diabetic_Long-Evans_Rats
  4. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13880209.2022.2074054

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *