Протективното действие на лекарствените гъби при вирусни инфекции
Здраве и начин на живот
Доктор Биомастер

През есенно-зимния период организмът има нужда от допълнителна подкрепа, за да се справи с вирусите. Лекарствените гъби са подходящи за поддържане на силна имунна система през студените месеци.

Лечебните гъби имат дълга история. В ранните китайски, египетски, гръцки, мексикански и римски култури са използвани за поддържане на здравето и за терапия на различни заболявания. Съвременни проучвания доказват, че лекарствените гъби (още наричани „витални“) са богат източник на хранителни вещества и биоактивни съединения, подкрепящи имунната система – особено през есенно-зимния период, през който имаме нужда от допълнителна подкрепа.

Гъбите са изключително богат източник на хранителни вещества, включително фибри, протеини, селен, калий, както и на витамините B1, B2, B12, C, D и E. Също така в тях могат да бъдат открити алкалоиди, флавоноиди, терпени, фенолни съединения, полиненаситени мастни киселини и полизахариди (най-важният от които е β-глюкан). Поради тази причина гъбите са изключително подходящи при терапията на бактериални и вирусни инфекции, гъбички и различни грипни състояния.

Имуномодулиращо действие на лекарствените гъби

Лекарствени гъби при грип

Силната и балансирана имунна система е много важна за доброто здраве, независимо от сезона. Здравият имунитет има важна роля в регулирането на редица основни функции, включително настроението, психичното здраве, стомашно-чревната система и жизнеността.

Виталните гъби могат да модулират имунната система и да активират имунните клетки. Те имат пряко въздействие върху производството и работата на естествените клетки убийци, Т-клетки, В-клетки, антитела, макрофаги и цитокини в тялото. Всички тези клетки са част от имунната система и играят важна роля в борбата с различни видове инфекции и състояния.

Също така има научни доказателства, че активните съединения в лекарствените гъби могат да играят роля в модулацията на вируса на грипа чрез инхибиране на ензимите, които вирусите използват за репликация. Този механизъм е в основата на повечето антивирусни лекарства.

Нека разгледаме противовирусното действие на някои от най-силните лекарствени гъби, които могат да подкрепят здравето ни по време на грипния сезон:

Херициум

Гъбата Херициум еринацеус (Hericium erinaceus) наричана още „Лъвска грива“ поради своя интересен външен вид, който наподобява гривата на лъвовете, се използва от векове в традиционната китайска медицина при терапията на редица заболявания. Тя е прочута със своите ценни за здравето терапевтични свойства. Нейният прием оказва благотворно влияние върху всички системи и органи в човешкото тяло.

Едно от уникалните свойства на гъбата се изразява в нейния ефект върху чревно-асоциираната имунна система. Учените установяват, че приемът на лекарствената гъба помага за растежа на определени полезни чревни бактерии, които подобряват имунитета.

Лекарствената гъба е отлично природно средство както за поддържане на здравето, така и за подпомагане на борбата с редица здравословни състояния.

Мейтаке

Гъбата Мейтаке е богата на биоактивни полизахариди, особено D-фракция, MD-фракция и SX-фракция. Тези протеинови полизахариди имат доказани имунозащитни и противотуморни свойства. В японско проучване е установено, че екстракт от гъбата Мейтаке значително инхибира репликацията на вируса на грип А и стимулира производството на антивирусни цитокини като TNF-алфа. Интересен е фактът, че действието на Мейтаке се увеличава, когато се комбинира с екстракт от Шийтаке.

Шийтаке

В традиционната китайска медицина гъбата Шийтаке се използва при състояния като грип и настинка. Четириседмично клинично проучване доказва, че приемът на екстракт от Шийтаке е свързан с позитивни промени в моделите на секреция на различни имунни съединения. При тези промени се подобряват чревният имунитет и противовъзпалителният отговор. Основният компонент в гъбата, отговорен за благотворното ѝ действие върху имунитета, е глюканът лентинан.

Рейши

Лекарствената гъба Рейши е призната за едно от най-силните противовирусни природни средства. Вещества, наречени тритерпени, са едни от основните полезни за здравето съединения в гъбата Рейши, заедно с бета-глюканите. Доказано е, че екстрактът от Рейши има свойството да се бори с вируси като Херпес, Epstein-Barr и хепатит. Също така е изключително ефективен в борбата с грипен вирус А4. Този вирус причинява много огнища на грип през целия сезон, включително вирулентния и опасен щам H1N15 на грипа.

Кордицепс

В азиатските древни култури гъбата Кордицепс е използвана като „лек за всичко“. Кордицепс е известен със своето силно противогъбично и антибактериално действие. Смята се, че противогрипният ефект на гъбата се дължи на свойството ѝ да повишава активността на естествените клетки убийци задно с други цитокини, борещи се с вируса. Също така е доказан и благотворният ефект, който тази лекарствена гъба оказва върху здравето на белите дробове. Екстрактът от Кордицепс намалява възпалението при хронична астма и при други белодробни заболявания.

Агарикус блазей

Виталната гъба Агарикус блазей е с високо съдържание на имуномодулиращи полизахариди и β-глюкани. Екстрактът от Агарикус има доказани антиинфекциозни, антиалергични и антиастматични свойства. Също така при различни проучвания е доказано, че има силен противовъзпалителен ефект при пациенти с възпалително заболяване на червата. Научни изследвания подкрепят ползата от Агарикус блазей в борбата с микробни инфекции. В допълнение, гъбата осигурява имуномодулация при състояния като астма, които изискват потискане на имунния противовъзпалителен отговор.

Имюн модулатор - 6 от лекарствените гъби с най-силен ефект

Комбиниран продукт от шестте лекарствени гъби, изброени по-горе, е известния продукт с много висока концентрация на бета-глюкани „Имюн Модулатор“, който вече повече от десет години се продава в 13 европейски държави!

Важно при избора на хранителни добавки от лекарствени гъби е да се употребяват продукти, съдържащи екстракт от плодно тяло, а не мицел. Мицелът от лекарствени гъби не може да се сравнява с екстракта от плодните тела на гъбите, тъй като не притежава силното терапевтичното действие на биологично-активните вещества, които се срещат само в зрелите плодни тела на гъбите. Освен това, през последните месеци, ЕК добави мицелните продукти от лекарствени гъби към Каталога на ЕС за Новите храни (с особено мнение за тяхната ефективност). Затова Ви съветваме: използвайте само препарати от плодно тяло на гъбите, от доказани във времето производители като Доктор Биомастер ООД – компания на 20 години, съставена от лекари и фармацевти и доайен на микотерапията в България!

Повече за разликата между мицела и плодното тяло на гъбите може да прочетете в статията: Разликата между мицел и плодно тяло на лекарствените гъби

Източници:

  1. https://mycointegrative.co.uk/coriolus-the-mushroom-for-enhanced-immunity/
  2. https://www.mindbodygreen.com/articles/how-immunologist-uses-fungi-to-fight-cold-and-flu
  3. https://fullscript.com/blog/mushrooms-for-immune-health
  4. https://ommushrooms.com/blogs/blog/agaricus-blazei-mushroom

Коментар към статията “Протективното действие на лекарствените гъби при вирусни инфекции

 1. Здравейте,вашите продукти ги ползвавам от 2019 година .За мен лично са добри и помагат.
  Доктор Дякова с която комуникирам е много добър специалист,дава правилни насоки и лечение с вашите продукти!
  “Имюн модолатора” е много добър след приема чувствах лекота и енерия!
  Кордицепс, Шийтаке ,рейши и майтаке също съм премала и имаше резултат!
  Благодаря Ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *