Лекарствените гъби в борбата със затлъстяването
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Какво представлява затлъстването?

Затлъстяването се определя като повишено натрупване на мазнини. Наднорменото тегло за съжаление не е само козметичен проблем – то прави организма податлив към различни заболявания, някои от които дори могат да имат фатален край. Състоянието може да засегне всеки, независимо от пол, възраст, раса и произход.

Според различни изследвания всяка година случаите на затлъстяване сред възрастни и деца се увеличават драстично. Основните причини са повишената употреба на празни калории, особено тези в мазните и сладки (пакетирани) храни, както и заради намалената физическа активност на населението.

Балансирана диета и спорт срещу затлъстяването

Най-добрите методи за справяне със затлъстяването и здравословно сваляне на килограми са преминаване към балансирана диета и увеличаване на физическата активност. Хранителните добавки с лекарствени гъби също могат да помогнат в нелеката битка с излишните килограми.

Кои са най-подходящите лекарствените гъби в борбата със затлъстяването?

В статията ще разгледаме кои са най-често използваните лекарствените гъби при проблеми с метаболизма.

Лекарствените гъби, наричани още витални, имат широк спектър на действие. Те са известни със своите имуномодулиращи, противотуморни и антиоксидантни ефекти. Четири от тях обаче имат най-силно изразено действие в посока намаляване на телесното тегло.

Рейши (Ganoderma lucidum)

Рейши е известна с антиоксидантния и имуномодулиращия си ефект. Виталната гъба помага за регулиране на високото кръвно налягане и здравословното и трайно понижаване нивата на кръвната захар. Също така гъбата има хепатопротективно действие и засилва метаболизма.

Ако нивата на кръвната захар са прекалено високи, организмът изпитва желание за прием на повече храна, което може да повиши теглото. Употребата на Рейши е подходяща при пациенти с диабет тип 2, за регулиране на нивата на кръвна захар и на освобождаването на инсулин след хранене.

Рейши играе важна роля и като пребиотичен агент, който регулира дисбаланса на чревната микробиота. Приемът на Рейши може да засили имунната система, нормализирайки телесното тегло.[1]

Майтаке (Grifola frondosa)

Доказано е, че гъбата Майтаке действа благоприятно върху контрола на теглото и инсулиновата резистентност. Приемът на лекарствената гъба спомага за регулиране на метаболизма и намаляване на теглото.

Майтаке е важен източник на полизахариди и фенолни съединения с антиоксидантна активност. Тя доказано понижава холестерола и регулира нивата на глюкоза в кръвта. Също така повишава производството на мастни киселини, осигуряващи енергия на организма.

Полизахаридите, които влизат в състава на гъбата, подпомагат контрола на кръвното налягане и нивата на липидите в кръвта. Приемът на Майтаке оказва благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Шийтаке (Lentinula edodes)

Шийтаке е една от лекарствените гъби, които успешно стимулират загубата на излишно, наднормено тегло. Тя съдържа бета-глюкани и еритаденин, които имат антихиперлипидемични и антихиперхолестеролемични ефекти.

Бета-глюканите в Шийтаке представляват разтворими, диетични фибри. Така приемът на гъбата може да предизвика усещане за ситост, да намали апетита и излишната консумация на храна, да подпомогне постепенното усвояване на хранителните вещества и следователно –  да намали нивата на мазнини в кръвта.

Така приемът на Шийтаке води до намаляване на наситените мазнини, висцералните мазнини и телесното тегло.[2]

Също така виталната гъба е богат източник на витамини от група B и минерали, които са от съществено значение за поддържането на здрав организъм. Шийтаке помага за нормализиране на баланса на чревните бактерии, което подкрепя храносмилането и здравословното отслабване. Гъбата е изключително подходяща в борбата със затлъстяването.

Кордицепс (Cordyceps sinensis)

Основното предимство на виталната гъба Кордицепс, в борбата със затлъстяването, е ефектът ѝ върху ускоряването на метаболизма. При по-бърз метаболизъм тялото гори повече калории, за да генерира енергия. Колкото по-бавен е метаболизмът, толкова повече калории се съхраняват в клетките на тялото и се натрупват телесни мазнини.

Кордицепс служи като отлично средство за повишаване на енергията и намаляване на умората. Също така лекарствената гъба стимулира растежа на мускулите. В резултат на това се увеличава скоростта на изгаряне на мазнините, което води до отслабване.[3]

Как да избегнем затлъстяването?

В момента човекът от Западния свят води много заседнал начин на живот. Поради липсата на физическа активност, наднорменото тегло се е превърнало в нещо едва ли не нормално при голяма част от населението, а наддаването на твърде много килограми причинява много и различни здравословни проблеми. То влияе неблагоприятно на функциите на различни органи, намалява имунитета и води до хронична умора.

Причини за затлъстяване - заседнал начин на живот и неправилно хранене

Ето защо, когато искаме да се върнем към нормален и здравословен начин на живот, от съществено значение е да подобрим метаболизма си и намалим излишното тегло.

Лекарствените гъби са отлично средство за възстановяване на здравословното тегло и връщане към живот без затлъстяване и без риск от съпътстващи здравословни проблеми.

Ямакиро – японското изкуство

Почти всички специализирани продукти за отслабване работят за разграждане на вече формираната мастна клетка. Печалният опит с гладуване, диети, спорт и т. н. показва, че мастната тъкан се възстановява твърде бързо, ако черният дроб не работи в нужния режим.

Японските гейши са знаели как да накарат черния дроб да функционира правилно. Японките винаги са поразявали европейците със своята финост и грация.

Всъщност тайната на японките е в използването на специални гъби, които регулират теглото. В Япония съществува цяло изкуство, наречено „Ямакиро”, на което били обучавани гейшите. Изкуството се състои в това как гейшата да не напълнява, въпреки че е длъжна да опитва всяко блюдо от обилното меню на госта. В сандъчето с козметика на всяка гейша винаги имало флакончета с лекарствени гъби.

Ямакиро+ на Доктор Биомастер - продукт за отслабване

Продуктът “Ямакиро+” е вдъхновен именно от това изкуство. Той е 100% наурален и съдържа 4 лекарствени гъби:

Благодарение на действието на четирите витални гъби продуктът спомага за прочистването на организма и за изхвърляне на мазнините и токсичните вещества, възвръща тонуса на тялото и го поддържа в оптимална физическа форма.

Приемането на продукта, в съчетание с физически упражнения и здравословно хранене ще усили ефекта, допълнително ще ускори метаболизма и ще подпомогне по-бързото отслабване.

Ямакиро+ на Доктор Биомастер съчетава успешно полезното действие на медицинските гъби и подкрепя организма в битката с килограмите.

Източници:

  1. https://food-med.com/weight-loss/can-reishi-mushroom-help-with-weight-loss/
  2. https://mushroomsnews.com/mushrooms-and-weight-loss/
  3. https://healthbymushrooms.com/cordyceps-for-weight-loss/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *