Разлика между лезии и метастази
Здравни проблеми
Доктор Биомастер

Лезии

Лезията е област на възпаление в тъкан, която е претърпяла травма или въздействие на хронично заболяване. Обичайно лезията включва анормална структурна промяна на тъканта. Тези промени могат да се появят под формата на рани или натъртвания. Също така лезии се използва като термин от онколозите, описващ рани, причинени от злокачествени или доброкачествени ракови заболявания.

Обикновено лезиите варират по тежест в зависимост от техния размер и местоположение. Някой са напълно безобидни, но други могат да бъдат сериозни и дори животозастрашаващи. Инструментите, с които клиницистите разполагат за диагностициране, са рентгенови лъчи, биопсии, ЯМР, тестове за кръвен анализ и неврологични или физически прегледи. Последните са от изключително значение за оценката на ефекта, който лезията би могла да има върху рефлексите, координацията, баланса, зрението и езиковите центрове на пациента.

Лезиите се класифицират според визуалните модели, които създават. Например сърповидноклетъчната форма „s” на червените кръвни клетки при анемия означава, че има молекулярна лезия, която може да се види хистологично.

Примери за лезии

  • Кожни лезии – едно от най-видимите места, на които може да се появи лезия е кожата. Те представляват части от кожата, които са претърпели необичайни структурни промени, като мехури, кисти, папули, подкожни възли и други;
  • Мозъчни лезии – те могат да бъдат различни по размери и брой. Някои от причините за появата им са нараняване, имунни проблеми или инфекция, но има и много, придобити без известна причина;
  • Лезии на вътрешните органи – най-често този тип лезии изискват хирургична резекция. Хемангиомите са от най-често срещаните лезии с размер под 6 см, образуващи се от наранявания при компресия.[1]

Кожни лезии

Метастази

Метастазите представляват разпространението на ракови клетки от мястото, на което са се образували, към друга част на тялото. Когато раковите клетки се отделят от първичния тумор, преминават през кръвта и лимфната система, те образуват нов тумор в други органи или тъкани на тялото, т. нар. метастази.

Термините „метастатичен рак“, „напреднал рак“ и „рак в четвърти стадии“ също могат да се използват за описание на метастази, но могат да имат и по-различно значение. Напреднал рак може да се използва и за описание на големи ракови заболявания, които не са се разпространили в други части на тялото.

Най-често метастазите се развиват, когато раковите клетки се отделят от основния тумор и навлязат в кръвния поток или лимфната система на тялото. Тъй като тези системи пренасят течности в тялото, чрез тях раковите клетки могат да стигнат далеч от първоначалния тумор и да се установят в различна част на тялото.

Раковите клетките могат да се разпространят в почти всяка част на тялото. Някои видове рак обаче са по-склонни да се разпространят в определени области.

Някои от често срещаните видове рак и метастази

  • Ракът на гърдата най-често метастазира в костите, черния дроб, белите дробове, гръдната система и мозъка;
  • Ракът на белия дроб се разпространява предимно в мозъка, костите, черния дроб и надбъбречната жлеза;
  • Ракът на простата метастазира в костите;
  • Ракът не дебелото черво и ректума има тенденция да се разпространява в черния дроб и белите дробове.

Стадии на рак на белите дробове с метастази

Въпреки, че метастазите се намират в друга част на тялото, те носят името на първичното огнище. Например, ако рак на гърдата е метастазирал в черния дроб, се нарича метастатичен рак на гърдата, а не рак на черния дроб.

Диагностициране на метастази

Някои от пациентите имат метастази при установяване на онкологичното заболяване. В този случай те се откриват по време на първоначалните тестове.

В други случаи хората могат да бъдат диагностицирани с метастатичен рак дори след предишно лечение на неметастатичен. Едно от основните неща, които лекарят прави при редовните прегледи, които са част от плана за проследяване, е да търси признаци и симптоми, че ракът се е завърнал.[2]

Изключително важно е всеки човек, независимо дали има някакви заболявания или не, да провежда контролни прегледи на определен от лекаря период от време. По този начин намалява шанса от късно диагностициране на различни здравословни проблеми.

Източници:

  1. https://biologydictionary.net/lesion/
  2. https://www.cancer.net/navigating-cancer-care/cancer-basics/what-metastasis

Коментари към статията “Разлика между лезии и метастази

  1. Много полезна информация, особено за хора ,които са били диагностизирани и които е задължително да проверяват състоянието си! Но още по важни са превантивните профилактични прегледи. Ранното откриване особено на рака дава шансове за успешна терапия и стопиране на заболяването и метастазирането му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *